thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 13
thumbnail image 14
thumbnail image 15
thumbnail image 16
thumbnail image 17
thumbnail image 18
thumbnail image 19
thumbnail image 20
thumbnail image 21
thumbnail image 22
thumbnail image 23
thumbnail image 24
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12 thumbnail image 13 thumbnail image 14 thumbnail image 15 thumbnail image 16 thumbnail image 17 thumbnail image 18 thumbnail image 19 thumbnail image 20 thumbnail image 21 thumbnail image 22 thumbnail image 23 thumbnail image 24
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 17/07/15
zmieniono dnia: 02/10/15

Składniki

Nadzienie

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku( na 500 ml mleka)
  • 5 łyżek cukru
  • 300 ml mleka

Ciasto

  • 250 ml mleka
  • 20 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 paczuszka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 85 g oleju
  • szczypta soli
  • 20 g drożdży świeżych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Nadzienie
  1. Z podanych składników ugotować budyń. Pozostawić do wystygnięcia.

  2. Ciasto
  3. Mleko, drożdże i cukier wkładamy doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 37°/2 min/2obr.

    Dodajemy pozostałe składniki 5 min/Ciasto"Ciasto"

    Z ciasta uformować wałek, podzielić na 10-12 części, każdą część rozwałkować w kształcie prostokąta zrobić 4-5 nacięć (jak na zdjęciu) Nałożyć porcjęnadzienia na część bez nacięć i zwinąć. Posmarować białkiem. Piec 15-20 min w 200°C

Porady

Bułeczki można nadziewać oczywiście też innym nadzieniem. SMACZNEGO.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szybkie bułki drożdżowe z budyniem

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 7, 2021 at 10:17

    Bułeczki pyszne. Moje wyrastały ok 1h. Trochę słabo posklejałam i bydyń w czasie pieczenia wypłynął na blachę. Kolejnego dnia też były smaczne.

  • lutego 3, 2020 at 11:40

    Cudowne ❤️ Do ciasta dałam 70g oleju, łyżeczkę proszku, i podwójna ilość cukru bo uwielbiam słodkie tmrc_emoticons.-D i oczywiście dwa budynie bo jeden stanowczo za mało tmrc_emoticons.) wyszły cudownie mięciutkie i baaaaardzo smaczne!

  • sierpnia 16, 2019 at 07:35
  • sierpnia 16, 2019 at 07:34

    Wiec tak. Ciasto drożdżowe super!!! Co zmieniłem w przepisie to do budyniu dodałem prawdziwa wanilię i sposób zwijania bo zrobiłem ślimaki z budyniem i brzoskwinią. Jeszcze pozwoliłem sobie na to by ciasto drożdżowe wyrosło przez 1 godzinę.


    Po upieczeniuPo upieczeniu

  • czerwca 6, 2019 at 19:05

    ladybird1402tmrc_emoticons.Dżem zawsze będzie wypływał, do takich grożdżówek tylko powidła lub marmolada

  • lutego 9, 2019 at 15:40
    5.0

    Bułeczki klasa . Użyłam mąki zytniej i orkiszowej gdyż zbraklo mi pszennej . Budynku zrobiłam x 2. Polecam

  • stycznia 4, 2019 at 11:18

    Robiłam bułeczki z przepisu. Zgodnie z komentarzami dodałam mniej oleju. Niestety przy pieczeniu dżem z bułeczek mi wypłynął. Ciasto było dość grube i końce były raczej dobrze szczepione. Co robię nie tak? A może dlatego tak się stało, że nie podsypywałam mąką jak robiłam te bułeczki?

  • stycznia 4, 2019 at 11:13

    beatapo: Ja robiłam drożdżówki z dżemem i niestety nadzienie mi wyciekło. Nie wałkowałam mocno ciasta. Brzegi były dobrze sklejone. Dałam mniej oleju zgodnie z poradą w komentarzach. Co robię nie tak? tmrc_emoticons.(

  • listopada 28, 2018 at 19:37

    Dodaję do wypróbowania, wyglądają smacznie

  • lipca 13, 2018 at 10:00

    Przepyszne! Zrobiłam podwójną porcję masy budyniowej i drożdżówki wyszły super, ciasto jest fantastyczne, polecam Smile

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: