thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 17/11/16
zmieniono dnia: 29/04/22

Składniki

ciasto kruche

  • 450 g mąki
  • 80 g cukru
  • 2 łyżek cukru waniliowego TM
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 50 g smalcu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżki śmietany gęstej 18%

jabłka

  • 1000 g jabłek
  • 1 łyżki cukru waniliowego TH
  • 1 czubate łyżki cynamonu
  • 1 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 0.5 cytryny, wyciśnięty sok
  • 1 szczypty kardamonu

beza

  • 5 białek
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki. Masło wrzucam pokrojone w mniejsze kostki 2 min / Ciasto"Ciasto" przełożyć do miski i wstawic do lodówki
  2. jabłka
  3. pokrojone na ćwiartki wrzucić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać cukier cynamon 3 sek/ obr 7
  4. dodać kardamon budyń i sok z cytryny 3 min/ 70 / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" Mieszanie"Mieszanie" przełożyć do miski.
  5. w międzyczasie 2/3 ciasta z lodówki wyłorzyć na blachę i wstawić do rozgrzanego 170 stopni piekarnika wyciągam po przygotowaniu piany nie dłużej niż 10 min.
  6. beza
  7. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać białka założyć motylek 5 min/ obr. 4 jak powstanie już piana powoli dosypywać cukier
  8. dodać mąkę i ubijać 1 min/ obr. 4
  9. wyciągnąć podpieczone ciasto z piekarnika nałożyć warstwę jabłek, bezę a na bezę pokruszyć resztę ciasta z lodówki. Ja ścieram na tarce z grubymi oczkami. Wstawić do piekarnika na 25 min.

Porady

Po upieczeniu dobrze wystudzić będzie się lepiej kroiło. Można posypać cukrem pudrem wg uznania. blacha 25x35 cm

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka pod pierzynką - niebo w gębie

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 7, 2019 at 20:00

    stoste: aby ciasto bylo dosc twarde pod jablka trzeba posypac bulka tarta- wtedy wsiaknie w nia sok z jablek. Inaczek robi sie zakalec

  • marca 17, 2019 at 11:37

    Szarlotka pyszna, ale uważam że powinna być troszkę dłużej pieczona. Po 25 min ciasto na spodzie było troszkę surowe. W sumie piekłam ok 40 min

  • lutego 18, 2019 at 10:05
    5.0

    Robiłam wczoraj wyszła wyśmienita i nie za słodka !!!

  • grudnia 13, 2018 at 22:47

    Piekłam juz niejednokrotnie.
    Szarlotka pycha!! mąz zajada...

    tylko ostatnio coś poszło nie tak, spód przytrzymałam dłużej niz 10minut i byl zakalcowaty, czy to moze byc powodem ze za długo siedzial w piekarniku??? pomóżcie ! tmrc_emoticons.)

  • października 8, 2018 at 14:42
    5.0

    Ciasto baaardzo dobre! Love
    CÓrka zjadła kawałek jeszcze zanim wystygło Big Smile
    Polecam! Cooking 7

  • września 20, 2018 at 09:20

    Pychotka naprawdę niebo w gębie,goraco polecamSmile

  • sierpnia 21, 2018 at 11:58

    Super pyszna szarlotka...delikatna i krucha.Polecam każdemu!

  • października 31, 2017 at 22:41
    5.0

    Najlepsza szarlotka jaką jadłam! Piekłam ją już kilkakrotnie również w wersji bezglutenowej, zawsze wychodzi przepyszna. Dużo jabłek, sztywna beza i smaczne kruche ciasto! Dziękuje za przepis i polecam wszystkim fanom szarlotek tmrc_emoticons.;-)

  • października 22, 2017 at 17:57
    5.0

    rewelacyjne... Ciasto kruche pychota , jabłka świetnie zrobione idealna ilość cynamonu, beza idealna . Ciasto zrobiłam na imprezkę podałam na ciepło z lodami - polecam

  • marca 11, 2017 at 16:13

    Bardzo dobre ciasto tmrc_emoticons.) nie podpiekałam go 10min i nie dodałam smalcu bo nie miałam akurat w domu.Interwał nie dał rady zagnieść ciasta i dokończyłam ręcznie.Czy ciasto po upieczeniu trzymać w lodówce?Po wystudzeniu ukroiłam kawałek i się rozwala,pianka nie trzyma się na jabłkach.Jabłka mają być takiej samej konsystencji jak przed nałożeniem?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: