 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                1h 35min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                3h 45min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     12 
                                     kawałek/kawałki/kawałków 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            Składniki
skład
- 500 g mascarpone
- 1000 g twaróg sernikowy
- 4 jajka
- 300 g ciasteczka oreo
- 50 g masła
- 160 g cukru
- 3 kostek Czekolady gorzkiej
- 0,3 litra śmietanki 36%
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wkładamy ciastka oreo i rozdrabniamy 15s/obr.5. 
 Dodajemy miękkie masło, ustawiamy na 2 minuty/65stopni/obr.4
 Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy je masą ciasteczkową. Spód wkładamy do lodówki na 10 minut, następnie podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.
 Do naczynia miksującego wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i rozdrabniamy 10s/obr.8. Dodajemy 180 ml śmietanki 36% i podgrzewamy 6min/90'C/obr.2.
 Odstawiamy do wystudzenia.
 Dokładamy pozostałe składniki na sernik: mascarpone, cukier, jajka.
 Miksujemy 25s/obr.4/4,5.
 Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 150'C na opcji góra-dół (środek musi być ścięty i sprężysty). Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
 Ponownie do naczynia wrzucamy połamaną na kawałki tabliczkę czekolady i rozdrabniamy 10s/obr.8. Dodajemy 100 ml śmietanki 36% i podgrzewamy 5min/90'C/obr.2.
 Odstawiamy chwilkę do schłodzenia, następnie kiedy polewa czekoladowa delikatnie zacznie zastygać, wylewamy ją na sernik i rozprowadzamy po serniku.
 Dekorujemy świeżymi owocami (maliny, porzeczki itp.)
 Sernik chowamy do lodówki na minimum 12 godzin, najlepiej na noc, aby odpowiednio stężał.
 Smacznego!
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Witam,
na jaką wielkość tortownicy jest ten przepis? Dziękuję