thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
18 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 18/10/15
zmieniono dnia: 18/10/15

Składniki

KRUSZONKA

  • 100 g margaryny
  • 100 g mąki
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g cukru
  • 1 szczypty cynamonu

NADZIENIE

  • 800 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki

POLEWA

  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 36%

CIASTO

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g mleka 3.2 %
  • 1 jajko całe
  • 150 g margaryny
  • 70 g cukru
  • 300 g mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    WAŻNE: Nie trzeba myć naczynia miksującego po wykonianiu poszczególnych etapów!

     

    Wysmarować tortownicę ok. 26-28 średnicy. Włączyć piekarnik na 180 stopni Celcjusza.

    1. CIASTO: wszystkie składniki wrzucić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i mieszać 10 sek./obrót 5. Ciasto wyłożyć w tortownicy na dnie i bokach.

    2. NADZIENIE: jabłka wrzucić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wymieszać za pomocą szpatułki, 10 sek./obrót 4. Wyłożyć do ciasta i wygładzić.

    3. POLEWA: Wszystkie składniki wrzucić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i mieszać 10 sek./obrót 8. Polać jabłka.

    4. KRUSZONKA: Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy orzechy i rozdrabiamy 3 sek./obrót 7, następnie wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy 4 sek./obrót 4. Posypujemy na polewę.

    Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SZYBKI JABŁECZNIK Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 7, 2017 at 19:46

    Znam ten przepis ze strony niemieckiej. Sprawdzona poprawka: piec w piekarniku 160 stopni przez 1 1/2 godziny. Po 30 minutach pieczenia, nałożyć dopiero kruszonkę. Orzechy laskowe można zastąpić migdałami. Polecam, jabłecznik niebo w gębie Smile

  • listopada 6, 2017 at 05:40

    Rewelacja. Robiłam wg przepisu, poza śmietanka u mnie 30%, i ciasto sie upiekło podczas tej 1h. Robi sie szybko a co najważniejsze, naczynie myjemy 1 raz.

  • listopada 2, 2017 at 13:21

    Muszę wyprobowac ten przepis, bo ślinka juz cieknie Smile

  • listopada 2, 2017 at 12:56
    5.0

    Zrobiłam na jogurcie naturalnym - zamiast śmietany której nie miałamtmrc_emoticons.) wyszło dietetyczniejtmrc_emoticons.)
    Odsączyłam jabłka i faktycznie troszkę dłużej powinien siedzieć w piekarniku (środek ciasta był blady)
    Ale ogólnie pychotka polecamtmrc_emoticons.)

  • października 27, 2017 at 15:49

    Ciasto rewelacja !!! Polecam

  • stycznia 7, 2017 at 22:03
    5.0

    Lubie wszystko co z orzechami i juz sie piecze w piekarniku z nieciepliwością czekam na efekt końcowy. ciekawe czy wyjdzie bo miałam tylko 500 gram jabłek i smietanę 30% . narazie czekamy Cool

  • listopada 24, 2016 at 16:45

    Wyszło przepyszne! Nie miałam tyle jabłek co w przepisie, więc wrzuciłam co miałam akurat w domu..więc oprócz jabłek dodałam żurawinę suszoną, wiórki kokosowe, mandarynkę i banana tmrc_emoticons.) a zamiast orzechów, użyłam migdałów. Super, że nie trzeba co chwilę myć naczynia!

  • października 9, 2016 at 22:15

    Pyszne ciasto! Robiłam dwa razy w przeciągu tygodnia, a znajomi którzy próbowali prosili o przepis

  • października 5, 2016 at 21:05

    To było moje pierwsze ciasto z TM tmrc_emoticons.) Niebo w ...buzi tmrc_emoticons.D Pychotka!!! Bardzo Dziękuje za ten przepis tmrc_emoticons.)

  • września 30, 2016 at 07:16

    Wyszedł super, pyszny, ja do jabłek dodałam cukru waniliowego

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: