- TM 5
 
Składniki
SERNIK
- 1200 g białego sera
 - 500 g śmietany 12% lub 18%
 - sok z połowy cytryny
 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 12 jajek
 - opcjonalnie 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 - 2 szczypty soli
 - 300 g cukru, (lub nieco więcej, jeśli lubimy słodsze wypieki)
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dodać 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 1 min / obr. 4.
Porady
1. Do gotowej masy można dodać ulubione owoce (rodzynki, pokrojone brzoskwinie z puszki, wiśnie itp.).
2. Można przygotować wersję z pokruszoną czekoladą. Dodajemy ją do gotowej masy i lekko mieszamy.
3. Jeżeli masz problemy z wykładaniem papierem foremki, zapraszam do obejrzenia filmików:
//www.youtube.com/watch?v=B6CuXaHpexE
//www.marthastewart.com/1039142/tip-binder-clips-baking (należy przeczekać kilka sekund reklamy)
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        







                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Przepis godny polecenia, piekłam z innych proporcji. . Nie dodawałam proszku do pieczenia. Długo utrzymuje wilgotność. Polecam 🥧👍😋
Sernik sprawdzony i wyszedł pyszny palce lizać
Sernik wyszedł super, wilgotny, bardzo smaczny, następnym razem na etapie mieszania w misce dodam rodzynki.
Sernik jest wilgotny, ale nie mokry!
Polecam ser półtłusty, chociaż muszę powiedzieć, że najlepszy jest, gdy daję 800 g półtłustego i 400 g tłustego sera.
Czy sernik wychodzi wilgotny?
Jaki ser Pani poleca tłusty, półtłusty?