 
                                            
                                    Składniki
Ciasto kruche
- 110 g cukru
- 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM, lub 1 opakowanie kupnego
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
- 300 g mąki
Masa budyniowa
- 1/2 litra mleka
- 2 żółtka
- 250 g masła
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
Beza
- szczypty soli drobnej
- 6 białek
- 200 g cukru
- 100 g orzechów włoskich, lub płatki migdałów
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Cukier zmielić na cukier puder 1min/obr10 
- Do  "Blokada naczynia miksującego"  włozyć wszystkie składniki z wyjątkiem dżemu, wyrobić przy pomocy kopystki 10s/obr 5-6 "Blokada naczynia miksującego"  włozyć wszystkie składniki z wyjątkiem dżemu, wyrobić przy pomocy kopystki 10s/obr 5-6
- Ciasto podzielić na 2 równe części, przygotować 2 placki i każdy posmarować dżemem. Piec osobno 180 stopni,w nagrzanym piekarniku- 15 minut. (jeśli nie mamy 2 blaszek do pieczenia proponuje upiec pierwszy placek,następnie nałożyć połowę białek i posypać orzechami/migdałam, piec 20 min, 150 stopni- patrz punkt niżej aby zachowac odpowiednia kolejność)) 
- Cukier zmielić na cukier puder 1min/obr10, przesypać do innego naczynia 
- Zmielić orzechy włoskie 5s/obr 4-5, przesypać do innego naczynia, umyć i osuszyć  "Blokada naczynia miksującego" "Blokada naczynia miksującego"
- Założyć motylek.Białka ubić z odrobiną solii 5min/obr 4, dodając pod koniec cukier puder i mąke ziemniaczaną 
- Połowę bezy wylać na upieczony placek, posypać połową zmielonych orzechów ( lub płatkami migdałów) i piec 20min/ 150stopni. Czynność powtórzyć z drugim plackiem 
- Zagotować budyń z żółtkami-wystudzić. 
- Masło podzielić na kawałki, zmiksować ok.20s/obr 4-5 ( jeśli masl - ło jest miękkie wystarczy 10s) Do masła dodać wystudzony budyń i zmiksować ok.10s/obr 10. Krem powinien być idealnie gładki  
- Przygotowany krem wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim 
Ciasto Kruche
Beza
Masa budyniowa
Porady
# Ciasto pieczone w formie 25x30
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Do budyniu nie dodaje się ani grama cukru??
Ciasto nie dość że pyszne to efektowne - jak z wytwornej cukierni !!!
Dz. ciasto wspaniałe polecam. prawdziwa pychotka ja gdy krem jest rzadki dodaje galaretke cytrynową
do gorącego budyniu krem jest rewelacja
przepyszne 
            
ciasto bardzo dobre- chociaż trochę ten przepis udziwniony, ja zrobiłam dwa placki ze wszystkim od razu i upiekłam 45min tem 160, lubie proste przepisy
A kiedy dodać dżem? Przepraszam, już widzę
 Przepraszam, już widzę 
lece po produkty
Pyszna !
super
Pychotka - pycha! Nie mam termomixa, ale spróbuję zrobić