


Składniki
masę do orzechów
- 2 paczuszki herbatniki petit bery, małe
- 1 puszki masa krówkowa, srednia
- 400 g bakalie( migdały, orzechy ,skórka pomarańczowa rodzynki, rozdrobnione
Ciasto na orzechy
- 1 łyżeczek octu
- 1 łyżeczki łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 żółtka
- 100 g śmietany kwaśnej 18%
- 170 g masła
- 500 g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki ciasta włożyć do
"Blokada naczynia miksującego" i wyrabiać 8 sek przy pomocy kopystki poz obr 5.Następnie wyrabiać przez 50sek
"Ciasto" Formować niewielkie kulki ,wylepiając foremki do orzechów. Piec 10-15 min w temp 170 stopni.
Masę krówkowa włożyć do
"Blokada naczynia miksującego" , dodać pokruszone bakalie i herbatniki.Wymieszać na
"Obroty wsteczne" przez 20sek obr poz 5.Napełnić orzechowe łupinki sklejając po dwie orzechowe połówki
"Ciasto"
"Ciasto"
ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wlasnie zrobiłam orzeszki
sa pyszne !!!!! opiekacz znalazlam na all i sprawdził się super. Polecam !!!!! Przepis dodany do ulubionych 
Takie foremki są też do kupienia w starszych sklepach z rzeczami do kuchni
Strasznie dużo roboty jest przy tym, kiedyś to często robiłem, ale za dużo czasu zajmuje smażenie i później łączenie... Ale są pyszne
jak ktoś ma czas to polecam, co do masy- ja zawsze robiłem z czekoladą, z mlekiem w proszku, orzechami i jest super 
http://allegro.pl/opiekacz-forma-do-orzechow-orzeszkow-1400w-i2873066632.html
Elu, znalazlam cos dla Ciebie
To jest dla tych wszystkich osòb, ktòrzy maja plyte, nie maja kuchenki gazowej, a chca orzeszki
Zobacz sama,mam nadzieje, ze sie przyda

Elu, do piekarnika to sie nie nadaje, ze wzgledu na raczki.... rozpolynelyby sie pewnie. Jakis piecyk czy cos takiego ???
[[wysiwyg_imageupload:303:]]
Patelnia otwarta
[[wysiwyg_imageupload:302:]]
Elu, to jest taka patelnia - foremki do slodkich orzechòw. Kupuje sie tylko i wylacznie na internecie, przesla do domu lub dostarcza. Calosc trzeba mocno nagrzac, na ogniu, na gazie, nastepnie natluscic (maslo, margaryna) obie czesci ( wewnetrzne), ja wkladam niewieka ilosc przy pomocy 2 lyzeczek. Nie moze byc za pelno, bo wyjdzie potem. Nastepnie dociskasz do siebie obie czesci, 2-3min i zrumienia sie ladnie. Odwracasz patelnie i wyskocza same (ewentualnie lekko pomozesz sobie nozem). Chwilka i ostygna i sa gotowe do napelniania. Formy mozna znalezc ròzne - np. grzybki i inne takie pierdòlki. Patelnia jest zeliwna, wiec - wieczna
Kosztuje pare groszy, ale warto wydac

Verciu ale ja mam płytę indukcyjną a nie palniki gazowe
To jak mogłabym rozgrzać tą formę? w piekarniku?
A jak wyglądają takie foremki do orzechów? Może wstawisz zdjęcie, albo napiszesz gdzie je kupilaś?
Pierwszy raz słyszę o takich foremkach...
Hej mam pytanie,takie foremki orzechowe mozna kupić w sklepie?
... Shift+R improves the quality of this image. Shift+A improves the quality of all images on this page." src="http://1.1.1.2/bmi/www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/puzzled.png" alt="" height="19" width="19">