Czas przygotowania
                                2h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 16min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     12 
                                     kawałek/kawałki/kawałków 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            Składniki
Ciasto
- 25 g świeżych drożdży
 - 300 g mleka
 - 65 g masła
 - 500 g mąki pszennej
 - 15 g cukru
 - 55 g cukru
 - 1 szczypty soli
 - 60 g cukru
 - 50 g masła
 - 2 łyżki cynamonu, mielonego
 - 110 g serka kremowego
 - 60 g cukru pudru
 - 20 g cukru waniliowego
 - 30 g masła
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 300g mleka, dodać 65g masła, 15g cukru i 25g świeżych drożdży, podgrzewać 5 min/37
"Podgrzewanie" /obr. 1. 
"Wolne gotowanie" Pozostawić na 15 min.- Dodać 500g mąki, 55g cukru i szczyptę soli. 
"Ciasto"  - Wyrobione ciasto przekładamy do dużej, natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
 - Po wyrośnięciu wyciągamy ciasto na opruszony lekko mąką blat i delikatnie zagniatam. 
"Wolne gotowanie"  - Zagniecione ciasto rozwałkowywuję na prostokąt ok. 30x40cm.
 - Do naczynia miksującego dodajemy 60g cukru, 50g masła i 2 łyżki cynamonu. Mieszając podgrzewamy 2min/37
"Sous-vide" /obr. 1. - Masę cynamonową rozsmarowujmy równomiernie po rozwałkowanym cieście.
 - Całe ciasto zawijamy i powstały rulon kroimy na 12 kawałków po ok. 2-3cm.
 - Cynamonki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 25min.
 - Po wyrośnięciu powinny się lekko stykać. Pieczemy przez 15-17 min. w 180 stopniach.
 - Do naczynia miksującego dodajemy 110g serka śmietankowego, 60g cukru pudru i 20g cukru waniliowego, wszystko mieszamy
 
Ciasto
Polewa
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze