
Składniki
bita śmietana
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (10g), nie jest konieczne bo ciasto jest słodkie
- 1 opakowanie śmietan-fix
syrop mleczny
- 25 gramów rumu (opcjonalnie)
- 400 gramów mleka skondensowanego, niesłodzonego
- 400 gramów Mleka skondensowanego słodzonego
- 1 szklanka mleka 3-3,5%
ciasto
- 115 gramów roztopionego i ostudzonego masła
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki Sody spożywczej
- 180 gramów mąki totowej
- 220 gramów cukru
- 6 dużych jajek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 35x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek .
Białka umieścić w naczyniu miksującym, nałożyć motylek, dodać szczyptę soli i ubijać 3-3,5 min/obr 3-4 do uzyskania sztywnej piany. Następnie dalej ubijać przez jeszcze ok 1,5 min/ obr 3-4 dodając sodę i stopniowo cukier. Cukier powinien się całkiem rozpuścić. Ubitą pianę przełożyć do miski i odstawić. Naczynie miksujące umyć.
Do czystego naczynia dodać żółtka z resztą cukru i ucierać do uzyskania puszystej masy ok 1,5 min/ obr.4 Następnie dalej ucierać obr.4 - stopniowo dodawać mąkę i masło na przemian, do uzyskania spójnej konsystencji. Utarte ciasto wyłożyć do miski z pianą z białek i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Całość przelać do foremki do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 25 minut , aż ciasto będzie złociste a patyczek wbity w nie suchy.
Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić bez wyciągania z blachy do temperatury pokojowej. Wystudzone ciast ponakłuwać gęsto widelcem, co ułatwi wnikanie syropu mlecznego.
Składniki na syrop powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie trzy rodzaje mleka oraz rum wlać do czystego naczynia miksującego, dokładnie wymieszać 30 sek./ obr.6 i tak przygotowaną mieszanką powoli polewać ciasto, zwracając szczególną uwagę na nasączenie brzegów. Cisto powinno wypić płyn w ciągu 5-10 minut. Jeśli mamy wrażenie, że ciasto już nie przyjmie więcej mleka można zmniejszyć ilość - mi zostało ok 100 ml.
Tak nasączone ciasto wstawić do lodówki na min. 5 godzin a najlepiej na całą noc.
Ciasto przed podaniem najlepiej przełożyć z foremki na tackę lub odrobinę większą blachę - blaszkę z ciastem należy nakryć tacką i wprawnym ruchem odwrócić " do góry nogami". Ściągamy papier do pieczenia z wierzchu .
Tuż przed podaniem przygotować bitą śmietanę. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać schłodzoną śmietanę i ubijać ok 1 min/ obr. 4, stopniowo dodać śmietan-fix Ubitą śmietanę wyłożyć ją na wierzch ciasta , udekorować owocami.
ciasta
syrop mleczny
bita śmietana
Porady
Więcej na temat ciasta i na moim blogu //wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/04/ciasto-trzy-mleka-meksykanskie-pastel.html lub stronie na FB //www.facebook.com/WszelkieMojePasje
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto smaczne i dosyć słodkie, super pasują kwasne owoce na górę.
Dziękuje! Zrobiłam i polecam.Rodzina się zajadała. Jedyne co mogę zasugerować to nakładanie syropu mlecznego pędzlem pomału i cierpliwie. Wtedy gwarancja ze ciasto wypije całość
Z podanej ilości 220g odsypać poł szklanki cukru i tyle dodać do białek, reszta cukru do ucieranych żółtek.
Ile cukru do bialek a ile do masla i mąki?
Beatko dziękuję za przepis na ciekawe ciasto, wyprobuje w sobotę
Pozdrawiam 
przepraszam uciekło mi gdzieś to masło, zaraz poprawiam
a ile tego masła trzeba dodać ????
ciekawy przepis
Dzięki
jeszcze takiego ciasta nie piekłam, więc czas wypróbować
wygląda apetycznie
dodaje do wypróbowania 
Ciasto bardzo ciekawe
napewno jest smaczne
dodaje do wypróbowania
pozdrawiam 