 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                2h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                17h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     6 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
opublikowany: 20/11/18
                            
                zmieniono dnia: 20/11/18
                    Składniki
Kołacz, rurka drożdzowa, kurtosz
- 260 g mąki orkiszowa biała
- 110 g mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 2-3 łyżek cukru, lub 15 g
- 1 jajko
- 30 g masła
- szczypty soli
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia wkładamy: drożdże mleko i cukier- podgrzać 2,5 min 37stopni obt 1
 Dodać mąkę masło jajko, sól
 Wyrobić 2 minuty interwał
 Jak będzie za luźne dodać łyżkę / 2 łyżki mąki i 1 min interwał
 Pozostaw w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, przynajmniej na godzinę,
 Wałkujemy i tniemy na paseczki ok 2-3 cm Bierzemy wałek kuchenny, rurki po ręcznikach papierowych, brulion i zawijamy w folię aluminiową. Owijamy wałek paseczkami tak, aby zachodziły na siebie. Dociskamy,
 Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dodatkami jakie chcemy,
 Np.:
 1. w cukrze i cynamonie
 2. w orzechach (50 g orzechów zmielonych jakie mamy : migdały włoskie plus 25 cukru)
 włożyć do piekarnika na 10-15 min w 180 stopniach najlepiej pionowo
 Po upieczeniu można posmarować nutellą w środku – u mnie dzieci lubią najbardziej (sama też)
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze