 
                                            
                                     
                                    Czas przygotowania
                                15min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                45min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     1 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 6
- TM 5
- TM 31
opublikowany: 11/04/20
                            
                zmieniono dnia: 11/04/20
                    Składniki
Ciasto
- 80 gramów drożdży świeżych + 10g cukru
- 225 gramów mleka 3,2%
- 110 gramów cukru
- 2 opakowania cukier waniliowy lub wanilinowy
- 150 gramów masła
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
- 3 jajka
- 600 gramów mąki typ 550 lub 500
- 200 gramów rodzynki sułtańskie
Kruszonka
- 100 gramów mąki pszennej typ 550 lub 500
- 75 gramów cukru
- 75 gramów masła (zimne)
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Składniki (oprócz masła na kruszonkę) powinny być w temperaturze pokojowej. 
 Porcja ciasta nadaje się na jedną dużą, podłużną formę 34 cm lub trzy mniejsze, podłużne foremki 21 cm.
- Drożdże, 10 g cukru oraz mleko wlej do jednego naczynia. Odstaw na 15 minut.
- Wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki włóż do naczynia. Rozdziel jedno jajko - żółtko dodaj do ciasta, a białko odstaw, posłuży do posmarowania ciasta przed pieczeniem.  "Mieszanie"  2 minuty, 50 stopni, obroty 2. "Mieszanie"  2 minuty, 50 stopni, obroty 2.
- Dodaj mąkę oraz rodzynki.  "Ciasto"  4 minuty, tryb interwał. "Ciasto"  4 minuty, tryb interwał.
- Przełóż masę do miski i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Do naczynia włóż składniki na kruszonkę.  "Mieszanie" 15 sekund, obroty 6. "Mieszanie" 15 sekund, obroty 6.
 Wstaw do lodówki.
- Wysmaruj formę obficie masłem. 
 Przełóż ciasto do formy lub foremek. Posmaruj białkiem.
 Posyp kruszonką.
- Wstaw formę lub foremki z ciastem do zimnego pierkarnika. 
 Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni, góra dół bez termoobiegu.
- Po zakończeniu pieczenia otwórz piekarnik i pozwój mu lekko przestygnąć.
- Lekko przestudzone ciasto wyjmij z formy i połóż na kratce. 
 Dzięki temu równomiernie wystygnie i nie "spoci" się od spodu.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 6W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Rakuś12:Tak 
            
Agary: Nie wkradł się błąd 
            
80 gramów drożdży? Na tę ilość mąki w zupełności wystarczy połowa. Chyba do przepisu wkradł się błąd?
80 gramòw drożdży ???