 
                                            
                                    - TM 5
Składniki
DODATKOWO
- 100 gramów rodzynek
- 2 łyżki rumu
- gorąca woda, do namoczenia rodzynek, tak by je przykryła
- 1 jajko, do posmarowania ciasta
BUDYŃ
- 700 gramów mleka
- 20 gramów cukru
- 30 gramów cukru waniliowego
- 50 gramów mąki ziemniaczanej
- 20 gramów mąki pszennej
- 1 jajko
CIASTO DROŻDŻOWE
- 220 gramów mleka
- 40 gramów świeżych drożdży pokruszonych
- 500 gramów mąki pszennej, plus 2 łyżki jeżeli ciasto będzie się kleiło
- 100 gramów cukru
- 80 gramów miękkiego masła w kawałkach
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1) Do  "Blokada naczynia miksującego"  założyć motylek i wlać mleko a także dodać pozostałe składniki na budyń, gotować przez 8min i 30sekund/100`C/obr. 2. "Blokada naczynia miksującego"  założyć motylek i wlać mleko a także dodać pozostałe składniki na budyń, gotować przez 8min i 30sekund/100`C/obr. 2.- 2) W między czasie zalej rodzynki gorącą wodą, tak by je przykryła i dodaj 2 łyżki rumu. - 3) Kiedy budyń będzie gotowy przelej go do miski, odstaw na chwilę by ostygł. Do budyniu dodaj odcedzone z wody rodzynki i wymieszaj. - 4) W plackach uformować zagłębienia i wypełnić je budyniem z rodzynkami, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 20 min w temperaturze 200`C. 
- 1) Do  "Blokada naczynia miksującego"  wlać melko, dodać drożdże i cukier, wymieszać 2:30min/37`C/obr. 1. "Blokada naczynia miksującego"  wlać melko, dodać drożdże i cukier, wymieszać 2:30min/37`C/obr. 1.- 2) Dodać mąkę, masło, jajko i sół, wyrobić 2min/  "Ciasto" . Jeżeli ciasto będzie się kleiło dodać 2 łyżki mąki i wyrabiać 1 min/ "Ciasto" . Jeżeli ciasto będzie się kleiło dodać 2 łyżki mąki i wyrabiać 1 min/ "Ciasto" . "Ciasto" .- 3) Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 14 części, Z każdej uformować placki o średnicy 8-10 cm i ułożyć na blasze, pozostawić do wyrośniecia. 
- 4) W między czasie, kiedy wyrastają placki zrobić budyń 
BUDYŃ
CIASTO DROŻDŻOWE
Porady
By drożdżówki miały identyczną wielkość, zważyłam ciasto i podzieliłam wagę na 14 części. Każdą część ważyłam z osobna a póżniej formowałam placki.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Niby wszystko OK, ale czegos im brakuje, troche malo wyrazisty smak budyniu, trzeba moze aromatu dac?

Pozytyw taki ze latwo sie robi i szybko zniknely z blachy
Warto wyprobowac.