Składniki
kruszonka
- 40 g cukru
 - 50 g masła
 - 100 g wiórek kokosowych
 
1 jajko do posmarowania bułeczek
- szczypta soli
 - skórka otarta z 1 cytryny
 - skórka otarta z 1 pomarańczy
 - 400 g twarogu półtłustego
 - 50 g masła
 - 80 g wiórek kokosowych
 - 60 g cukru
 - 1 jajko
 - 30 g drożdży świeżych
 - 600 g mąki pszennej typ 550
 - 100 g miodu
 - 80 g masła
 - 300 g mleka 2%
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Do naczynia wlewamy mleko i dodajemy masło (80g) i podgrzewamy czas 1 minuta/ 37 st / obr.2. Następnie dodajemy miód, jajko, drożdże, mąkę, szczyptę soli i skórkę z cytryny i mieszamy czas 1 minuta/ poz. Interwał. Ciasto wykładamy do miski i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Naczynie myjemy.
Do naczynia wkładamy składniki na kruszonkę - wiórki, cukier i masło i mieszamy czas 30 sek, obr.2, przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki do czasu jej użycia.
Nie myjemy naczynia - wkładamy twarożek, masło (50g), wiórki, cukier i skórkę z pomarańczy i mieszamy czas 30 sek/ obr.3.
Ciasto dzielimy na dwie części, na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy jedną część na kształt owalnego prostokąta, rozsmarowujemy połowę farszu i zawijamy jak roladkę, dzielimy na 16 części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia stroną z farszem i lekko spłaszczamy dłonią, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką z kokosa. Tak samo postępujemy z druga częścią ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.
Z podanej ilości wychodzą 32 bułeczki, można je zamrozić na potem albo zrobić z połowy porcji. Bułeczki długo zachowują miękkość, w ciepłe dni można schować je w lodówce - będą dłużej świeże. W sam raz na drugie śnaidanie do szkoły, do pracy, na piknik

Smacznego

Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 21
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Przepyszne,mięciutkie, spora porcja,naprawdę warto🙂
Dziekuję Karolinko
 pozdrawiam 
to jest to
Bułeczki pyszne
 wszystkim bardzo smakowały 
 polecam 
Dziękuję Smoczku za tak miłe słowa
 i cieszę się, że zrobiłaś bułeczki i mam nadzieję, że będą Wam smakować, my je uwielbiamy za ten kokos właśnie 
 
 
 pozdrawiam serdecznie 
 
 
 
Witaj jeżyna
 bardzo dziekuję za komentarz 
 cieszę się, że bułeczki smakowały 
 pozdrawiam 
 
 
Magi, jestes swietną kuchareczką. Buleczki wlasnie wyjelam z piecyka. Nie mozemy sie doczekac kiedy wystygna.Wygladaja cudnie,a jaki zapach.Dzieki i pozdrawiam.
piekłam w poniedziałek a we wtorek nie było sladu
 bardzo smaczne 
  pozdrawiam
Witaj asiula
 ciesze sie ze buleczki smakowaly 
 dziekuje za komentarz i pozdrawiam 
Haniu dziekuje
 ciesze sie ze sprobowalas buleczek i ze smakowaly 
 pozdrowienia dla wszystkich 