

Składniki
- Ciasto:
- 200 gschłodzonej margaryny
- 450 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- dwie szczypty soli
- Konfitura:
- 2 kg jabłek ( obranych poćwiartkowanych) - może być więcej
- skórka ze świeżej cytryny
- cynamon
- cukier waniliowy
- Dodatek:
- cukier puder
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do termomix'a włożyć kawałki margaryny i rozdrobnić 4s/obr.7,
2.Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić 3min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" ,
3. Wyjąć z naczynia przy pomocy kopystki zespoić i podzielić na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3,
4. 1/3 włożyć do zamrażalki a pozostałą wyłożyć brytwannę (wysmarowaną margaryną) - można sobie pomóc małym wałeczkiem - idzie bardzo sprytnie,
5. Przygotować jabłka ( obrać i pćwiartować),
6. Nagrzać piekarnik do temperatury 180*C,
7. Jabłka podzielć na 3 części i każdą kolejno wrzucać do termomix'a rozdrabniająć opcjonalnie 3s/obr. 6,
8. Całą powierzchnię ciasta wyłożyć rozdrobnionymi jabłuszkami posypując w trakcie cynamnem, cukrem waniliowym i startą na tarce skórką z cytryny,
9. Wyjąć zamrożony kawałek ciasta i zetrzeć go na tarce (grube oczka) posypując jabłuszka,
10.Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec ok 60 min.
11. Na sam koniec upieczone, ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem,
12. Mmm... jak pachnie... Mmm... jak smakuje.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobre ciasto półkruche, zdecydowanie lepsze niż kruche. Miałam tylko potyczkę z jabłkami - robiłam z papierówek i okazało się, że po zmiksowaniu wyszła pulpa i dużo soku, bardzo kwaśnego, Na szczęście efekt wyszedł bdb, ale poddusiłam te zmiksowane jabłka, dodałam do nich 2 budynie i 5 łyżek kaszy manny. Gdybym tego nie zrobiła, wyszłaby woda dosłownie. Musiałam też dodać aż 100 g cukru, bo jabłka były bardzo kwaśne. Przepis na ciasto zdecydowanie polecam.
Rewelacyjne ciasto. Nakladamy na talerze wielkie porcje i do tego spora lyzka nieslodzonej bitej smietany, Genialne polaczenie.
Jak juz pisalam wyszlo super ale ja dodalam jeszcze troche kurszonki
Witam pieklam wyszlo super polecam
pycha robie je juz drugi raz i jest rewelacyjne !! polecam dodaje na gore jeszcze kruszonke mmmm pyszne wlasnie je jem