 
                                            
                                    Składniki
CIASTO KRUCHE MIODOWE:
- 6 miarek MTmąki pszennej
- 1 miarka MT cukru
- 150 g margarny
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko kurze
- 4 łyżki miodu plynnego
CIASTO BISZKOPTOWE:
- 3 miarki MT mąki pszennej, przesianej przez sitko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 miarka MT cukru
- 4 jajka
MASĘ BUDYNIOWĄ:
- 600 ml. mleka
- 2 budynie z cukrem
- 200 g masła miękkiego
POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 1 łyżeczka mąki ziemiaczanej
- 1 żółtko
- 20 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 170 g cukru
- 1 MT mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Wszystkie składniki włożyć do naczynia wybrać  "Blokada naczynia miksującego" "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto"  ok.2,5 min przy pomocy kopystki do uzyskania jednolitej konsystencji.Z wyrobionego ciasta uformować kulę i podzielić na dwie części.Ciastem na królewicza wykleić 2 blaszki ok.40x25 cm wyłozone papierem do pieczenia. "Ciasto"  ok.2,5 min przy pomocy kopystki do uzyskania jednolitej konsystencji.Z wyrobionego ciasta uformować kulę i podzielić na dwie części.Ciastem na królewicza wykleić 2 blaszki ok.40x25 cm wyłozone papierem do pieczenia.- 2.Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego 180 st. na 15 min.Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. 
- 1. Założyć motylek, jajka ubić z cukrem czas 2 min, temp 50-60 stopni, obr, poz. 4 pózniej zmiejszyć obr,3,5 i ubijać 6 min. - 2. Przesiać mąkę przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemiaczaną dodawć do ubitych jajek,  "Mieszanie"  delikatnie mieszając kopystką.Ciasto biszkoptowe przelac na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. "Mieszanie"  delikatnie mieszając kopystką.Ciasto biszkoptowe przelac na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia.- 3. Piec w piekarniku w czas ok 30 min, temp. 180 st. - 4.Po ostygnięciu ciasto podzielić na dwie cieńsze części. 
- 1.Budynie ugotować na mleku i odstawić do wystudzenia. - 2.Założyć motylek ,masło utrzeć na białą masę obr,3-3,5 czas ok.3 min, a następnie stopniowo dodawać ugotowany i wystudzony budyń po włozeniu całego budyniu zwiększyć obr,4 i ucierać 4min.Masę budyniową ucierać do czasu,aż będzie gładka i jednolita. 
- Na spodzie blaszki lub na podstawie położyc jeden z kruchych placków miodowych.Na nim rozsmarować 1/2 masy budyniowej.Nastepnie położyć połowe przekrojonego biszkopta.Na cieście biszkoptowym rozsmarować powidła śliwkowe i nałożyć na nie pozostały biszkopt.Na biszkopcie rozsmarować resztę masy budyniowej.Wszystko przykryć kruchym ciastem miodowym.Wierzch ciasta polać polewą czekoladową a na nią rozprowadzić białą czkoladę robiąc ukośne paski odlegóść wg uznania,które po nałożeniu patyczkiem lub nożem przecinamy w przeciwną stronę.To forma dekoracji do niej zamiast białej czekolady możecie użyć orzechów, wiórków kokosowych lub pozostawić z samą czekoladą. 
- 1.Cukier zmiksować na puder - czas 20 sek., obr.poz.9. Dodać połamaną na kostki czekoladę i pozostałe składniki, podgrzać, czas 5 min., temp. 80 stopni, obr.poz.2. 
CIASTO KRUCHE MIODOWE:
CIASTO BISZKOPTOWE:
MASA BUDYNIOWA:
PRZEŁOŻENIE KRÓLEWICZA:
POLEWA CZEKOLADOWA:
Porady
Ciasto biszkoptowe możemy pozostawić bez przekładania powidłami sliwkowymi ja osobiscie wolę wersję z powidłami.Jeśli nie macie białej czekolady świetnie sprawdza sie także lukier , na którego przepis znajdziecie w przepisowni .Zamiast białej czekolady lub lukru do dekoracji możecie użyć orzechów ,wiórków kokosowych lub pozostawić z samą czekoladą.
Gotowy królewicz odstawić w chłodne miejsce,najlepiej smakuje 2-3 dni po upieczeniu,ale można go podawać chwilę po upieczeniu.
SMACZNEGO
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                        

 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Kusi mnie ten przepis napewno przygotuje to pysznie zapowiadające sie ciacho
 napewno przygotuje to pysznie zapowiadające sie ciacho  Pozdrawiam
  Pozdrawiam