 
    
            Składniki
polewa
- 250 gramów cukru
- 55 gramów masła
- 125 gramów serka śmietankowego, np. philadelphia
- 0,5 płaskiej łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/8 łyżeczki soli
Masa
- 250 gramów brązowego cukru trzcinowego
- 65 gramów masła, w pokojowej temperaturze
- 2,5 płaskie łyżki cynamonu
Ciasto
- 240 gramów mleka
- 65 gramów masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczki soli
- 650 gramów mąki
- 100 gramów cukru
- 35 gramów drożdży,świeżych
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Cukier i wanilię zmiksować 10s/obrót 10. - Dodać masło, serek i sól a następnie podgrzać 2 minuty/ 37 st/ obrót 2. - Polewę wykładać na bułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika. 
- Wszystkie składniki masy umieścić w naczyniu miksującym i miksować 10 s/ obrót 4. - Powstałą masę rozprowadzić na wcześniej przygotowanym cieście i zwinąć jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. - Kopystką podzielić na 16 jednakowych ‘ślimaczków’ a następnie ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć do wyrośnięcia na kolejne 30 min. - W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st. - Po tym czasie piec przez 15 minut lub do momentu, gdy bułeczki ładnie się zarumienią. - W tym czasie przygotować polewę. 
- Mleko i masło umieścić w naczyniu i podgrzać 3 min/ 50 stopni/ obrót 1. - Dodać pozostałe składniki na ciasto w podanej kolejności. Wymieszać 15 s/obrót 7, następnie 2 min/  "Ciasto" . "Ciasto" .- Ciasto przełożyć do osobnej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez godzinę lub do momentu aż podwoi swoją objętość. - Jak ciasto będzie już gotowe, rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na prostokąt 35x50 cm i pozostawić na czas przygotowania nadzienia. 
Polewa
Masa
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Rzeczywiscie zbieg okolicznosci, widocznie korzystalysmy z tego samego zrodla, bo przeciez to nie jest Pani autorski przepis
coz za zbieg okolicznosci zaledwie pare dni wczesniej pojawil sie bardzo podobny przepis:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/cinnamons/522226
To fakt. Bułeczki są mega słodkie.
Zawsze można zredukować ilość cukru 
 
Postanowiłam trzymać się przepisu choć ilość cukru mnie przeważała.
Zbyt słodkie.
Za to ciasto wyśmienite
Błąd jeśli chodzi o czas przygotowania. 35 min to czas całkowity miało być
smaczego i polecam