Czas przygotowania
                                45min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                45min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     5 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
 
opublikowany: 03/01/17
                            
                zmieniono dnia: 10/01/17
                    Składniki
ser
- 60 g ser np gouda
 
sos bolognese
- 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 30 g oliwy
 - 400 g mięsa mielonego
 - 3 łyżeczki zioła prowansalskie,oregano,bazylia
 - 2 łyżeczki papryka ostra / słodka
 - 200 g wody
 - 1 kostka rosołowa
 - 1 puszki Pomidorów krojonych
 - 1 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, najlepiej pudliszki
 
makaron
- 500 g makaron
 - 1500 g wody
 - 2 łyżeczki soli
 - 5 g oliwy z oliwek
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Varoma - 
                        
                        
                        Koszyczek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ser :
Do naczynia miksującego włożyć ser , pokrojony na kawałki . Rozdrobnić 10s/obr.10. Przełożyć do innego naczynia. - Sos bolognese :
1. Cebulę pokroić w ćwiartki , dodać czosnek i zmielić 5s/obr.5
2. Dodać oliwę i dusić 2,5 min/Varoma/obr. 2
3. Dodać przyprawy ( za wyjątkiem papryki ) i kostkę rosołową i dusić dalej 1min / Varoma / obr.2
4. Dodać mięso mielone i dusić 2,5 min/
"Obroty wsteczne" /Varoma/obr.1
5. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy , wodę i gotować 7min/
"Obroty wsteczne" /100 stopni /obr.2 - Makaron : 
1. Do naczynia miksujacego wlać 1500 g wody, dodać 2 łyzeczki soli i 5 g oliwy z oliwek, gotować 12 min/100 stopni/obr.1
2.Przez otwór w pokrywie dodć makaron spaghetti, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu 100 stopni/
"Obroty wsteczne" /obr.1
3. Gdy cały makaron znajdzie się w naczyniu, zamiast miarki na pokrywę nałozyć koszyszek. Ugotowany makaron odcedzić w przystawce Varoma lub cedzaku i przelać zimną wodą. 
PRZYGOTOWANIE
Porady
Jeżeli ktoś lubi gęsty sos można go odparować jeszcze w garnku, ale sos gęstnieje gdy zczyna stygnąć
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Następnym razem nie będę dodawać tyle wody, bo sos jest bardzo rzadki
 poza tym naprawdę super przepis!
            
Sosik wyborny 😀
Taka mała uwaga, nie kupujcie proszę pomidorów w puszkach, pomidor bardzo chłonie z puszek substancje toksyczne.
Tylko pomidor tak bardzo, bardzo.
Pozdrawiam cieplutko 😀
Gotuję po raz "nasty" i właśnie zauważyłam, że nigdy nie dodałam papryki 😂😂😂😂 makaron gotuję równocześnie w garnku i po odcedzeniu od razu przelewam sosem. Podobno tak robią we Włoszech i że wtedy jest najśmieszniejszy, polecam 😘
Mimo ciapki spoko, mój wybredny szefunio kuchni opylił cały talerz 😉
Ja dodałam chyba jednak razem ze wszystkimi przyprawami, ale szczerze mowiąc nie mogę sobie teraz przypomnieć
            
Rewela! Tylko mięso lepiej podsmażyć na patelni, a paprykę dodać razem z pomidorami, wodą itd.
            
Super też wychodzi z passatą zamiast pomidorów i koncentratu
Mi też wyszła "ciapka", ale i tak pyszny
 Ale fakt, można przesmażyć mięso osobno, nastepnym razem może tak zrobię i ja.
            
dużo lepsze będzie jak mięso przesmaży się na patelni, bez tego wychodzi taka "ciapka"
Kiedy dodajemy paprykę ? Przepis super Polecam . Bardzo smaczne danie