 
    
            - TM 31
Składniki
Ciasto
- 75 gramów jogurtu naturalnego
- 30 gramów masła lub oleju
- 1 jajko całe
- 850 gramów mąki pszennej tortowej
- 0, 5 łyżeczki cukru
- 75 gramów mleka 3.2 %
- 75 gramów wody
- 2 łyżeczki płaskie soli
- 1 łyżeczki proszku do peczenia
- 0, 5 opakowania suszonych drożdży
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie składniki oprócz mąki i soli włożyć wg podanej kolejności do  i podgrzać 1 min/ obr 4/ 37 st.C. i podgrzać 1 min/ obr 4/ 37 st.C.- Dodać mąkę i sól i zamieszać 10 sek/ obr 6. - Całość wyrabiać 2 min/  - Ciasto podzielić na 10- 12 części i uformować prostokątne bułki. - Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. i wstawić do zimnego piekarnika- ustawić temp. 180 st.C i piec 25- 30 min. 
Porady
Bułki przed piczeniem posypujemy delikatnie mąką.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                     
                     
                                     
                         i podgrzać 1 min/ obr 4/ 37 st.C.
 i podgrzać 1 min/ obr 4/ 37 st.C.
 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Pani Lidko przepis do poprawki!
Od poczatku proporcje wydawały mi sie podejrzane ( zbyt mała ilość płynów do mąki; drożdzy zdecydowanie za mało na tą ilość mąki + proszek do pieczenia(??)) . Z czystej ciekawości postanowiłam zaryzykować
Ciasto nawet nie chciało się wyrobić- skleić w jedna masę z powodu zbyt małej ilości składników płynnych, pomagałam sobie jeszcze kopystką, bo tak nawet składniki by się dobrze nie wymieszały. Dałam całą paczke drożdzy suszonych czyli 7g. Zamiast mąki tortowej- chlebową. Uratowałam ciasto dodając więcj wody i jogurtu ( niestety nie warzyłam dodając).
Wyszły pyszne bułeczki (16 sztuk), ale bułeczki a nie ciabatty
Ciasto wyrastało mi w TM przez ok.1,5 godz., potem po uformowaniu bułeczki rosły jeszcze ok.godz. . Posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Piekłam je potem 15 min.w 180*C.
Czekam na poprawiony przepis na ciabatty!
A tak ciasto chciało "uciekać" z TM pod koniec wyrastania i gotowe bułeczki.
 i gotowe bułeczki.
[[wysiwyg_imageupload:2102:]]
[[wysiwyg_imageupload:2099:]]
Nie ma sprawy. Ja też Cię POZDRAWIAM. 
  
  " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt=" " width="19" height="19">
" width="19" height="19">  
  
  " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt=" " width="19" height="19">
" width="19" height="19">  
  
  " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt=" " width="19" height="19">
" width="19" height="19">
Dziękuję za informację. Teraz mogę już dodać do wypróbowania. Pozdrawiam ;o)
Dzięki za pozytyw. A kto Ty jesteś? 
  
  " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt=" " width="19" height="19">
" width="19" height="19"> " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt=" " width="19" height="19">
" width="19" height="19">
Dziękuję i POZDRAWIAM " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" alt="
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" alt=" " width="19" height="19">
" width="19" height="19">
A soli jakąś konkretną ilość należy wsypać? Nigdy nie robiłam takiego pieczywa i nie chcialabym przesolić.
Dzięki anka25, bo coś mi nie pasowało " alt="
" alt=" " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">
"Dodać mąkę i sól i zamieszać 10 sek/ obr 6." - ile tej mąki i soli... bo w przepisie brakuje ilości tych składników? - bez nich... zwłaszcza bez mąki... to raczej bułeczek nie da się zrobić ;o) Pozdrawiam.
Polecam dodać do ciasta oliwek, fety, albo pestek dyni - można zmieniać smaki i dopasowywać je do swojego gustu i humoru