Czas przygotowania
                                2h 50min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                3h 40min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     1 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Chleb portugalski
- 485 g wody
 - 645 g mąki
 - 7 g suchych drożdży
 - 10 g soli
 - 150 g zakwas chlebowy
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        SILPAT® - mata do pieczenia - 
                        
                        
                        Ben - płaska forma kamionkowa - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. zakwas chlebowy dokarmiamy mąką, dodajemy wodę dla dobrej konsystencji tak, by uzyskac 150g zakwasu. Pozostawiamy na 12 godzin.
2. Do
"Blokada naczynia miksującego"  dajemy zakwas, mąkę i wodę i mieszamy 20 s./6 obr; zostawiamy w 
"Blokada naczynia miksującego"  na 40 min;
3. Dodajemy drożdże, sól i wyrabiamy 6 min./
"Ciasto" ; przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i zostawiamy na 2 godz.
4. Wyciągamy ciasto na oprószony blat i formujemy bochenek;
5. Nagrzewamy piekarnik do 250 st. na najniższym poziomie dajemy zimną wodę w naczyniu żaroodpornym;
6. Pieczemy w 250 st. przez 20 min; po czym zmniejszamy do 220 st. na 30 min; studzimy na kratce. 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 21
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze