Czas przygotowania
                                1h 45min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 45min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     1 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Chleb z nasionami
- 25 g drożdży świeżych
 - 0,5 litry zakwasu na żurek, użyłam kupionego w sklepie w butelce
 - 1 łyżeczki soli
 - 150 g mąki razowej
 - 150 g mąki żytniej
 - 150 g mąki pszennej
 - 3 czubate łyżki słonecznika, garść
 - 3 czubate łyżki siemienia lnianego, garść
 - 3 czubate łyżki pestek dyni, garść
 - 3 czubate łyżki sezamu, garść
 - 3 czubate łyżki płatków owsianych, garść
 - 3 czubatych łyżek wody, do drożdży
 - 1 łyżeczki oleju, do nasmarowania foremki keksowej
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Drożdże wymieszane w odrobinie letniej wody i żurek wlać do 
"Blokada naczynia miksującego" . Następnie wsypać mąki, sol i nasiona. Ustawić 7 min 
"Ciasto" . Podczas wyrabiana można zatrzymać na chwilę i zgranąć kopystką ze ścianek 
"Blokada naczynia miksującego"  ciasto i wlączyć dalej. Nasmarować foremkę keksową olejem i wlać do niego cisto. Odstawić do wyrośnięcia ( ok 30 min. ). Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 'C i piec ok 1 h. W połowie pieczenia można przykryć folią aluminiową ( matową stoną na zewenątrz ) jeśli nie chemy bardzo chrupiącej skórki. 
Porady
Foremka keksowa
Piekarnik nastawiony na opcję góra - dół
                        Piekarnik nastawiony na opcję góra - dół
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze