 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                12h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                13h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     0 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
zaczyn na chleb:
- 100 g zakwas żytni
- 200 g mąka żytnia
- 200 g woda
ciasto na chleb:
- 20 g otręby pszenne
- 20 g otręby owsiane
- 20 g zarodki pszenne
- 15 g ziarno dyni
- 15 g SIEMIE LNIANE
- 15 g słonecznik
- 15 g żurawina
- 250 g mąka pszenna
- 100 g mąka żytnia
- 330 g wody
- 1,5 łyżeczki soli
posypka:
- 5 g czarnuszka
- 5 g sezam
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Przygotowanie zaczynu na chleb:
 Do plasikowej miski wlewamy zakwas (z mąki żytniej i wody), mąkę żytnią i letnią wodę. Mieszamy zaczyn i zostawiamy na 8-10 godzin.
 Przygotowanie ciasta:
 1. Do "Blokada naczynia miksującego"  dodajemy wcześniej przygotowany zaczyn ok. 500 g. "Blokada naczynia miksującego"  dodajemy wcześniej przygotowany zaczyn ok. 500 g.
 2. Dodajemy otręby pszenne, otręby owsiane, zarodki pszenne, dynia, siemie lniane, słonecznik, żurawina, mąka pszenna, mąka żytnia i wlewamy letnią wodę z rozpuszczoną solą.
 3. Wszystkie składniki mieszamy 6 min./ "Ciasto" . "Ciasto" .
 4. Foremkę (35 cm) smarujemy tłuszczem (może być olejem) i wysypujemy bułka tartą. Przekładamy gotowe ciasto na chleb do foremki. Posypujemy czarnuszką i sezamem. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie ponad brzeg, ok. 2 godz.
 5. Foremkę z wyrośniętym ciastem na chleb wkładamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy w pierwszym etapie pieczenia na 200C / 40 minut, a w drugim etapie na 180C / 20 minut.
 6. Wyjmujemy foremkę z piekarnika, czekamy 15 minut aż chleb trochę przestygnie i wyciągamy go z foremki. Zostawiamy upieczony chleb do całkowitego przestygnięcia.
 SMACZNEGO 
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z dodatkami
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Pyszny chleb.
Mój ulubiony 
            
Dziś robiłam! Wyszedł pyszny. Pieklam 40 min w tem. 200 i około 10 w 180. Włożyłam do nagrzanego.
Przepyszny chlebuś !!!