 
                                            
                                    Składniki
- 500 g mąka chlebowa
- 1 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 7 g drożdży suchych, lub 14 świeżych
- 200 g jogurt naturalny
- 120 g mleka
- 1 jajko całe
- 60 g masła roztopionego
- 1 żółtko + łyżka mleka
- sezamu , maku lub inne....
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie składniki dać do  "Blokada naczynia miksującego"  misy. Wyrobić ciasto 4 min/ "Blokada naczynia miksującego"  misy. Wyrobić ciasto 4 min/ "Ciasto" interwał.Ciasto ma być miękkie i elastyczne.(Jak się klei dosypujemy troszkę mąki ) Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1,5 godz.).Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych kawałków, z których uformować bułeczki około 85g szt. Kłaść na blaszce przykryć i pozostawić ponownie do podwojenia objętości, na około 30 - 40 minut.Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. "Ciasto" interwał.Ciasto ma być miękkie i elastyczne.(Jak się klei dosypujemy troszkę mąki ) Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1,5 godz.).Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych kawałków, z których uformować bułeczki około 85g szt. Kłaść na blaszce przykryć i pozostawić ponownie do podwojenia objętości, na około 30 - 40 minut.Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Bułki na jogurcie
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Rewelacja, dałam zamiast mleka też jogurt bo miałam dużo, rosły dużo dłużej bo musiałam wyjść z domu a i tak wyszły przepyszne i jeszcze wiele razy będę je robic😋😋
Pyszne!! Najlepsze jakie zrobiliśmy wymieszalam mąkę pszenna z orkiszowa i wyszły wyśmienite
 wymieszalam mąkę pszenna z orkiszowa i wyszły wyśmienite  dziękuję za przepis !!
 dziękuję za przepis !!
            
mąka chlebowa szymanowska jest dostępna w Auchan 
            
Mnie też to ciekawi ,jak to ma być mąka ?
Czy pod hasłem "mąka chlebowa" to jest zwykła mąka pszenna?