Czas przygotowania
                                1h 10min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 25min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     10 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            Składniki
Bułki Wrocławskie
- 30 g drożdży Babuni
 - 10 g cukru
 - 3 łyżki mleka
 - 560 g mąki pszennej
 - 1 jajko
 - 150 g letniego mleka
 - 110 g letniej wody
 - 35 g masła
 - 1 łyżeczki soli
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- ZACZYN:
Drożdże, cukier i mleko umieścić w naczyniu miksującym
"Blokada naczynia miksującego"  obr. 3/3min. Odczekać 15 min, aż podwoi swoją objętość. - Dodać mąkę, jajko, mleko, wodę, masło i sól.
Wyrobić 4 min/ Interwał
"Ciasto"  - Wyrobione ciasto przelożyć do miski, posypać delikatnie mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 min.
 - Z wyrośniętego ciasta formować bułęczki (kuleczki) lekko spłaszczyć dłonią. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić bułeczki jeszcze do wyrośnięcia na 15 min.
 - Gdy bułki wyrosną tępą stroną noża zrobić przedziałki.
Piec w 180* 15-20 min do zarumienienia. 
Bułki Wrocławskie
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        

                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Piekłem pierwszy raz lepsze jak z piekarni , kulki około 115 gram=10 bułek. Troszke więcej mąki
            
Marcanka:Polecam!
            
Marcanka:Cieszę się, że smakowały!
kowal101:Wszystko zależy od tego jakiej wielkośco będą
            
lotusja: U nas tylko te
            
Dymna: One są wyśmienite!
Gosia2601: Musisz je koniecznie wypróbować
            
A czy można mąkę orkiszową zamiast pszennej?
Witam,
jestem tu nowa i jest tu tyle wspaniałych przepisów a ja niestety nie umiem korzystać z thermomixa inaczej niż z cookidoo. Jak pracuje się na ekranie?
Bułeczki super. Chociaż za pierwszym razem mi nie wyszło, ale moja wina gdyż nie dodałam wody. Ale później jak wg przepisu to super.