 
                                            
                                     
                                    Składniki
na bułki
- 30 g masła, pokrojonego w drobne kawałki
- 450 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
- 15 g otrąb pszennych
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 20 g siemienia lnianego
- 2 łyżeczki cukru
- 7 g suchych drożdży
- 200 - 210 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier, wlać wodę, podgrzac 2 min/ 37stopni/ obr.1. 
- Dodać mąkę, masło, sól, jajko i ziarna. Wymieszać 15 s./obr. 4. Następnie wyrobić 3 min/  "Blokada naczynia miksującego" / "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . "Ciasto" .
- Dać ciastu odpocząć przez 10 minut i ponownie wyrobić 1 min/  "Blokada naczynia miksującego" / "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . "Ciasto" .
- Przełożyć ciasto do innego naczynia np. do plastikowej miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut, aż ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętojść i stanie się sprężyste. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180/200 stopni (w zalezności jak Wam piecze piekarnik - mój pieczywo piecze w 180, na bułki podkręcam na chwilę na 200, bo pieką się krótko, ale ucierane ciasta i biszkopty muszę piec na 160-170 bo by się spaliły, gdyż piecze się je długo). 
- Ciasto podzielić na 8 równych części (ok. 100 g każda) i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce w pewnej odległości od siebie i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. 
- Bułki posmarować wodą i trzykrotnie naciąć na środku (nacięcie w kształcie gwiazdki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180/200 stopni przez 20 minut (ja wstawiłam do 180, po około 8 minutach dałam 200, i na ostatnie 5, 6 minut znowu 180.) 
bułeczek
Porady
Po upieczeniu bułki szybciutko posmarować wodą, będą się ładnie błyszczały (moje ze zdjęcia się niestety nie błyszczą, gdyż zapomniałam je posmarować  ).
 ).
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
pyszne wyszły, nawet mój 8 miesięczny syn próbował, a córa 3 letnia to pierwszy raz aż tyle na śniadanie zjadła
Bardzo smaczne też piekłam na śniadanko
Cieszę się, że smakowały
Bardzo się cieszę, że się udały jak trzeba no i co najważniejsze, że smakują. Pozdrawiam
Dziś zrobiłam , wyglądają pięknie , smakują pysznie , wyszły cudnie - wszystkim polecam ten przepis
Powinny się udać Pozdrawiam.
 Pozdrawiam.
Moniu i Heniu - zachęcam do wypróbowania
I ja również upiekę 
 
Mam nadzieję, że się udadzą i że będą smakowały