1 Żurek

3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Żurek


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 150 g Zakwasu, na żur, gęstego
  • 300 g kiełbasy, białej, parzonej, pokrojonej w plasterki
  • 25 g suszonych grzybów, namoczonych i odsączonych
  • 100 g żeberek wieprzowych, wędzonych
  • 1000 g wody
  • 30 g oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 0,5 łyżeczki soli, plus porcja do smaku
  • pieprz czarny, mielony, do smaku
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie


    1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5.

    2. Dodać olej, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.

    3. Dodać pozostałe składniki, gotować 25 min/100ºC/obr. 1.

    4. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można też dodać świeżo wyciśnięty czosnek.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • kajadv8: mogę prosić o dokłany przepis? ...

    Zgłoszony przez kala1134422323 na listopada 22, 2021 at 13:22.

    kajadv8: mogę prosić o dokłany przepis? tmrc_emoticons.) zagęszcza Pani jeszcze?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł bardzo smaczny, zakwas sam zrobiłem.

    Zgłoszony przez mstas2005 na października 25, 2021 at 23:46.

    Wyszedł bardzo smaczny, zakwas sam zrobiłem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Żurek zrobiłam na Wielkanoc ale dodałam 2...

    Zgłoszony przez Aurelia90 na kwietnia 5, 2021 at 10:26.

    Żurek zrobiłam na Wielkanoc ale dodałam 2 ziemniaki pokrojone w kostke; zamiast żeberek dałam boczek wędzony i zagęściłam mąką pszenną z odrobiną śmietany. Efekt wysmienity.Aha po przeczytaniu komentarzy boczek i kiełbaski podsmażyłam.Dziś robie drugi raz.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gotuję Żurek z tego przepisu już po raz...

    Zgłoszony przez Checka707 na czerwca 22, 2020 at 13:55.

    Gotuję Żurek z tego przepisu już po raz kolejny. Za każdym razem modyfikuję pod składniki które posiadam i smak domowników. Tym razem bez kości wedzonych; zakwas ze szklanej butelki 250 ml; kiełbasa biała mocno usmażona; chrzanu czubata łyżka ; kilka plasterkow marchewki wszystko z Obroty wsteczne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • paka32: Varoma to ten przycisk nad przyciskiem 100...

    Zgłoszony przez MisterFish na kwietnia 6, 2020 at 00:02.

    paka32: Varoma to ten przycisk nad przyciskiem 100 stopnii . Jest to taka wyższa temperatura np do robienia na parze lub podsmażania itp

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • verbatim:Bardzo proszę o odpowiedz jestem...

    Zgłoszony przez paka32 na października 9, 2019 at 10:59.

    verbatim:Bardzo proszę o odpowiedz jestem świeżakiem od soboty i proszę wytłumaczyć mi co to znaczy /Varoma ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziś zrobiłem wyszedł wspaniały

    Zgłoszony przez verbatim na sierpnia 11, 2019 at 13:22.

    dziś zrobiłem wyszedł wspaniały

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Doprawilam mocniej i wiecej zakwasu dalam, bo tak...

    Zgłoszony przez Lianis na lipca 19, 2019 at 11:45.

    Doprawilam mocniej i wiecej zakwasu dalam, bo tak lubimy, ale poza tym bardzo smaczny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • troche za malo kwasny,ja dodalam łyżkę chrzanu...

    Zgłoszony przez Lunoga na lipca 9, 2018 at 15:50.

    troche za malo kwasny,ja dodalam łyżkę chrzanu i zagęściłam mąką

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam zrobiłem swój zakwas pszenno żytni cudo,...

    Zgłoszony przez Mackomaciej na marca 31, 2018 at 13:47.

    Witam zrobiłem swój zakwas pszenno żytniObroty wsteczneCooking 1 cudo, naprawdę dobry, wcześniej podsmażyłam kielbaske i żeberka i dodałem srojone ziemniaczki 3szt super!!! Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczny. Dodalam więcej zakwasu i wyszedl taki...

    Zgłoszony przez plastic2 na marca 10, 2018 at 17:28.

    Smaczny. Dodalam więcej zakwasu i wyszedl taki bardziej gęsty. Dużo zależy jaki zakwas mamy, bo nie ze wszystkich wychodzi dobry.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dokładnie trzeba dodać więcej

    Zgłoszony przez Marzena Langa na września 22, 2016 at 17:01.

    Dokładnie trzeba dodać więcej zakwasu i zagęścić - ja jeszcze trochę więcej dałam przypraw bo lubimy pikantny ogólnie dobry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobry żurek. Dodałam trochę

    Zgłoszony przez Grajula na kwietnia 17, 2016 at 11:20.

    Dobry żurek. Dodałam trochę więcej zakwasu i odrobinę chrzanu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis sprawdziłam. Zupa

    Zgłoszony przez AgaOliBe na grudnia 30, 2015 at 13:44.

    Przepis sprawdziłam. Zupa pożywana i bardzo smaczna.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gotowałam dzisiaj.Super smak

    Zgłoszony przez mamercik na listopada 10, 2015 at 19:12.

    Gotowałam dzisiaj.Super smak i samo się gotuje tmrc_emoticons.).Na koniec zaprawiłam kwaśną śmietaną z mąką.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczny! Chociaż nie

    Zgłoszony przez marta6000 na lipca 29, 2015 at 17:46.

    Smaczny! Chociaż nie powiedziałabym, że najsmaczniejszy. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy. Mmmm aż mi naszła

    Zgłoszony przez Zakochana w Thermomixie na czerwca 6, 2015 at 19:35.

    Najlepszy. tmrc_emoticons.) Mmmm aż mi naszła ochota na zupę. Wychodzi przepyszny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja dodaję połowę wody  z

    Zgłoszony przez kajadv8 na maja 5, 2015 at 20:31.

    Ja dodaję połowę wody  z przepisu za to więcej koncentratu żurkowego i tylko jedną łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Cebule czosnek, kiełbase lub boczek na samym początku podsmażam na patelni, jednak aromat jest zdecydowannie lepszy. Potem robię dokładnie według przepisu TM. Polecam pyszny żurek jak u babci tmrc_emoticons.D 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez slym na marca 19, 2015 at 14:55.

    tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi wyszedł lecz trochę

    Zgłoszony przez szymon70 na kwietnia 23, 2014 at 19:26.

    Mi wyszedł lecz trochę zwiększyłem zakwas i zagęściłem śmietaną z domieszką mąki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  zagęściłam mąką pszenną i

    Zgłoszony przez mmarta132 na kwietnia 23, 2011 at 21:05.

     zagęściłam mąką pszenną i dałam więcej zakwasu. Już jest dobry tmrc_emoticons.)))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam ten żurek i

    Zgłoszony przez mmarta132 na kwietnia 23, 2011 at 20:23.

    Właśnie zrobiłam ten żurek i muszę napisać, że jest bardzo rzadki i wcale nie kwaśny. Nie smakuje jak żurek. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze