1 Żurek

3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Żurek


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Żurek

  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 150 g zakwasu, na żur, gęstego
  • 300 g kiełbasy, białej, parzonej, pokrojonej w plasterki
  • 25 g suszonych grzybów, namoczonych i odsączonych
  • 100 g żeberek wieprzowych, wędzonych
  • 1000 g wody
  • 30 g oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 0,5 łyżeczki soli, plus porcja do smaku
  • pieprz czarny, mielony, do smaku
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie


    1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5.

    2. Dodać olej, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.

    3. Dodać pozostałe składniki, gotować 25 min/100ºC/obr. 1.

    4. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można też dodać świeżo wyciśnięty czosnek.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dokładnie trzeba dodać więcej

    Zgłoszony przez Marzena Langa na września 22, 2016 at 17:01.

    Dokładnie trzeba dodać więcej zakwasu i zagęścić - ja jeszcze trochę więcej dałam przypraw bo lubimy pikantny ogólnie dobry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobry żurek. Dodałam trochę

    Zgłoszony przez Grajula na kwietnia 17, 2016 at 11:20.

    Dobry żurek. Dodałam trochę więcej zakwasu i odrobinę chrzanu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis sprawdziłam. Zupa

    Zgłoszony przez AgaOliBe na grudnia 30, 2015 at 13:44.

    Przepis sprawdziłam. Zupa pożywana i bardzo smaczna.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gotowałam dzisiaj.Super smak

    Zgłoszony przez mamercik na listopada 10, 2015 at 19:12.

    Gotowałam dzisiaj.Super smak i samo się gotuje :).Na koniec zaprawiłam kwaśną śmietaną z mąką.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczny! Chociaż nie

    Zgłoszony przez marta6000 na lipca 29, 2015 at 17:46.

    Smaczny! Chociaż nie powiedziałabym, że najsmaczniejszy. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy. Mmmm aż mi naszła

    Zgłoszony przez Zakochana w Thermomixie na czerwca 6, 2015 at 19:35.

    Najlepszy. :) Mmmm aż mi naszła ochota na zupę. Wychodzi przepyszny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja dodaję połowę wody  z

    Zgłoszony przez kajadv8 na maja 5, 2015 at 20:31.

    Ja dodaję połowę wody  z przepisu za to więcej koncentratu żurkowego i tylko jedną łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Cebule czosnek, kiełbase lub boczek na samym początku podsmażam na patelni, jednak aromat jest zdecydowannie lepszy. Potem robię dokładnie według przepisu TM. Polecam pyszny żurek jak u babci :D 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez slym na marca 19, 2015 at 14:55.

    ;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi wyszedł lecz trochę

    Zgłoszony przez szymon70 na kwietnia 23, 2014 at 19:26.

    Mi wyszedł lecz trochę zwiększyłem zakwas i zagęściłem śmietaną z domieszką mąki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  zagęściłam mąką pszenną i

    Zgłoszony przez mmarta132 na kwietnia 23, 2011 at 21:05.

     zagęściłam mąką pszenną i dałam więcej zakwasu. Już jest dobry :)))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam ten żurek i

    Zgłoszony przez mmarta132 na kwietnia 23, 2011 at 20:23.

    Właśnie zrobiłam ten żurek i muszę napisać, że jest bardzo rzadki i wcale nie kwaśny. Nie smakuje jak żurek. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze