Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 150 g Zakwasu, na żur, gęstego
- 300 g kiełbasy, białej, parzonej, pokrojonej w plasterki
- 25 g suszonych grzybów, namoczonych i odsączonych
- 100 g żeberek wieprzowych, wędzonych
- 1000 g wody
- 30 g oleju
- 2 ząbki czosnku
- 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 0,5 łyżeczki soli, plus porcja do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
- Dodać olej, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
- Dodać pozostałe składniki, gotować 25 min/100ºC/obr. 1.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można też dodać świeżo wyciśnięty czosnek.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
Odpowiedzdaje podwójne składniki n 1 l wody, cały...
daje podwójne składniki n 1 l wody, cały zakwas, boczek smaze na patelni, kiełbase i kartofle gotuje oddzielnie, dodaje lyzeczke konc. bulionu i na koniec smietane z chrzanem
kajadv8: mogę prosić o dokłany przepis? ...
kajadv8: mogę prosić o dokłany przepis?
zagęszcza Pani jeszcze?
Wyszedł bardzo smaczny, zakwas sam zrobiłem.
Wyszedł bardzo smaczny, zakwas sam zrobiłem.
Żurek zrobiłam na Wielkanoc ale dodałam 2...
Żurek zrobiłam na Wielkanoc ale dodałam 2 ziemniaki pokrojone w kostke; zamiast żeberek dałam boczek wędzony i zagęściłam mąką pszenną z odrobiną śmietany. Efekt wysmienity.Aha po przeczytaniu komentarzy boczek i kiełbaski podsmażyłam.Dziś robie drugi raz.
Gotuję Żurek z tego przepisu już po raz...
Gotuję Żurek z tego przepisu już po raz kolejny. Za każdym razem modyfikuję pod składniki które posiadam i smak domowników. Tym razem bez kości wedzonych; zakwas ze szklanej butelki 250 ml; kiełbasa biała mocno usmażona; chrzanu czubata łyżka ; kilka plasterkow marchewki wszystko z
"Obroty wsteczne"
paka32: Varoma to ten przycisk nad przyciskiem 100...
paka32: Varoma to ten przycisk nad przyciskiem 100 stopnii . Jest to taka wyższa temperatura np do robienia na parze lub podsmażania itp
verbatim:Bardzo proszę o odpowiedz jestem...
verbatim:Bardzo proszę o odpowiedz jestem świeżakiem od soboty i proszę wytłumaczyć mi co to znaczy /Varoma ?
dziś zrobiłem wyszedł wspaniały
dziś zrobiłem wyszedł wspaniały
Doprawilam mocniej i wiecej zakwasu dalam, bo tak...
Doprawilam mocniej i wiecej zakwasu dalam, bo tak lubimy, ale poza tym bardzo smaczny
troche za malo kwasny,ja dodalam łyżkę chrzanu...
troche za malo kwasny,ja dodalam łyżkę chrzanu i zagęściłam mąką
Witam zrobiłem swój zakwas pszenno żytni cudo,...
Witam zrobiłem swój zakwas pszenno żytni
"Obroty wsteczne"
cudo, naprawdę dobry, wcześniej podsmażyłam kielbaske i żeberka i dodałem srojone ziemniaczki 3szt super!!! Polecam
Smaczny. Dodalam więcej zakwasu i wyszedl taki...
Smaczny. Dodalam więcej zakwasu i wyszedl taki bardziej gęsty. Dużo zależy jaki zakwas mamy, bo nie ze wszystkich wychodzi dobry.
Dokładnie trzeba dodać więcej
Dokładnie trzeba dodać więcej zakwasu i zagęścić - ja jeszcze trochę więcej dałam przypraw bo lubimy pikantny ogólnie dobry
Dobry żurek. Dodałam trochę
Dobry żurek. Dodałam trochę więcej zakwasu i odrobinę chrzanu.
Przepis sprawdziłam. Zupa
Przepis sprawdziłam. Zupa pożywana i bardzo smaczna.
Gotowałam dzisiaj.Super smak
Gotowałam dzisiaj.Super smak i samo się gotuje
.Na koniec zaprawiłam kwaśną śmietaną z mąką.
Smaczny! Chociaż nie
Smaczny! Chociaż nie powiedziałabym, że najsmaczniejszy.
Najlepszy. Mmmm aż mi naszła
Najlepszy.
Mmmm aż mi naszła ochota na zupę. Wychodzi przepyszny.
Ja dodaję połowę wody z
Ja dodaję połowę wody z przepisu za to więcej koncentratu żurkowego i tylko jedną łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Cebule czosnek, kiełbase lub boczek na samym początku podsmażam na patelni, jednak aromat jest zdecydowannie lepszy. Potem robię dokładnie według przepisu TM. Polecam pyszny żurek jak u babci
(Brak tematu)
Mi wyszedł lecz trochę
Mi wyszedł lecz trochę zwiększyłem zakwas i zagęściłem śmietaną z domieszką mąki
zagęściłam mąką pszenną i
zagęściłam mąką pszenną i dałam więcej zakwasu. Już jest dobry
))
Właśnie zrobiłam ten żurek i
Właśnie zrobiłam ten żurek i muszę napisać, że jest bardzo rzadki i wcale nie kwaśny. Nie smakuje jak żurek.