3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ZUPA Z PSZENICY I CIECIORKI


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

ZUPA Z PSZENICY I CIECIORKI

  • 100 gramy pszenica płaskurka (farro), sucha
  • 250 gramy ciecierzyca z puszki, (albo ugotowanej)
  • 200 gramy przecier pomidorowy, typu passata
  • 100 gramy woda
  • 2 porcje cebula
  • 20 gramy por
  • 20 gramy masło klarowane, (ghee) lub zwykłe masło
  • 1 porcji marchew
  • 2 porcji ziemniaki
  • 600 gramy bulion warzywny
  • 2 szczypty zioła włoskie, mieszane, suszone, albo dalmackie, albo prowansalskie, albo trochę oregano, tymianku, etc
  • sól, do smaku
  • pieprz, mielony, do smaku
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    DZIEŃ WCZEŚNIEJ
  1. Namocz pszenicę płaskurkę na noc w miseczce wody

  2. NASTĘPNEGO DNIA
  3. Cieciorkę odlej na sitku i połowę (około) jej ilości wrzuć do miski robota; drugą połowę odstaw na później

    Dodaj passatę oraz wodę i nastaw na 45 sekund/prędkość 5/6

    Powstanie rodzaj gęstej pasty, wyciągnij ją z miski i odstaw na później; miski robota nie musisz myć

  4. Do miski robota dodaj obraną i pokrojone na pół cebule, oraz pora i nastaw na 5 sekund/prędkość 5

  5. Dodaj ghee, lub zwykłe masło i nastaw na 4 minuty/100°C/prędkość 1

  6. W tym czasie marchew umyj i obierz, pokrój na plasterki, a następnie plasterki przekrój na pół

    Ziemniaki obierz i pokrój je w grubą kostkę

  7. Pokrojoną marchew i ziemniaki dorzuć do usmażonej cebuli, dodaj pastę z cieciorki i passaty, dodaj odcedzoną pszenicę faro;

    zalej całość bulionem i nastaw na 20 minut/obroty wstecz Obroty wsteczne/100°C/łagodne mieszanie Mieszanie

  8. Voila! Gotowe! Możesz podawać z pietruszką ! Pycha!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Więcej różnych tipów odnośnie tej zupki znajdziesz tutaj https://luksusowakuradomowa.com/wegetarianska-zupa-z-plaskurka-thermomix-lidlomix/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy