thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 05/01/22
zmieniono dnia: 05/01/22

Składniki

ZUPA Z PSZENICY I CIECIORKI

  • 100 gramy pszenica płaskurka (farro), sucha
  • 250 gramy ciecierzyca z puszki, (albo ugotowanej)
  • 200 gramy przecier pomidorowy, typu passata
  • 100 gramy woda
  • 2 porcje cebula
  • 20 gramy por
  • 20 gramy masło klarowane, (ghee) lub zwykłe masło
  • 1 porcji marchew
  • 2 porcji ziemniaki
  • 600 gramy bulion warzywny
  • 2 szczypty zioła włoskie, mieszane, suszone, albo dalmackie, albo prowansalskie, albo trochę oregano, tymianku, etc
  • sól, do smaku
  • pieprz, mielony, do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    DZIEŃ WCZEŚNIEJ
  1. Namocz pszenicę płaskurkę na noc w miseczce wody

  2. NASTĘPNEGO DNIA
  3. Cieciorkę odlej na sitku i połowę (około) jej ilości wrzuć do miski robota; drugą połowę odstaw na później

    Dodaj passatę oraz wodę i nastaw na 45 sekund/prędkość 5/6

    Powstanie rodzaj gęstej pasty, wyciągnij ją z miski i odstaw na później; miski robota nie musisz myć

  4. Do miski robota dodaj obraną i pokrojone na pół cebule, oraz pora i nastaw na 5 sekund/prędkość 5

  5. Dodaj ghee, lub zwykłe masło i nastaw na 4 minuty/100°C/prędkość 1

  6. W tym czasie marchew umyj i obierz, pokrój na plasterki, a następnie plasterki przekrój na pół

    Ziemniaki obierz i pokrój je w grubą kostkę

  7. Pokrojoną marchew i ziemniaki dorzuć do usmażonej cebuli, dodaj pastę z cieciorki i passaty, dodaj odcedzoną pszenicę faro;

    zalej całość bulionem i nastaw na 20 minut/obroty wstecz Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /100°C/łagodne mieszanie Mieszanie"Mieszanie"

  8. Voila! Gotowe! Możesz podawać z pietruszką ! Pycha!

Porady

Więcej różnych tipów odnośnie tej zupki znajdziesz tutaj https://luksusowakuradomowa.com/wegetarianska-zupa-z-plaskurka-thermomix-lidlomix/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ZUPA Z PSZENICY I CIECIORKI

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: