Tu jesteś:
4
Składniki
4 osoba/osoby
ZUPA Z PSZENICY I CIECIORKI
- 100 gramy pszenica płaskurka (farro), sucha
- 250 gramy ciecierzyca z puszki, (albo ugotowanej)
- 200 gramy przecier pomidorowy, typu passata
- 100 gramy woda
- 2 porcje cebula
- 20 gramy por
- 20 gramy masło klarowane, (ghee) lub zwykłe masło
- 1 porcji marchew
- 2 porcji ziemniaki
- 600 gramy bulion warzywny
- 2 szczypty zioła włoskie, mieszane, suszone, albo dalmackie, albo prowansalskie, albo trochę oregano, tymianku, etc
- sól, do smaku
- pieprz, mielony, do smaku
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
5
Przygotowanie
- Namocz pszenicę płaskurkę na noc w miseczce wody
⤵ - Cieciorkę odlej na sitku i połowę (około) jej ilości wrzuć do miski robota; drugą połowę odstaw na później
Dodaj passatę oraz wodę i nastaw na 45 sekund/prędkość 5/6
Powstanie rodzaj gęstej pasty, wyciągnij ją z miski i odstaw na później; miski robota nie musisz myć
⤵ - Do miski robota dodaj obraną i pokrojone na pół cebule, oraz pora i nastaw na 5 sekund/prędkość 5
⤵ - Dodaj ghee, lub zwykłe masło i nastaw na 4 minuty/100°C/prędkość 1
⤵ - W tym czasie marchew umyj i obierz, pokrój na plasterki, a następnie plasterki przekrój na pół
Ziemniaki obierz i pokrój je w grubą kostkę
⤵ - Pokrojoną marchew i ziemniaki dorzuć do usmażonej cebuli, dodaj pastę z cieciorki i passaty, dodaj odcedzoną pszenicę faro;
zalej całość bulionem i nastaw na 20 minut/obroty wstecz"Obroty wsteczne" /100°C/łagodne mieszanie
"Mieszanie"
⤵ - Voila! Gotowe! Możesz podawać z pietruszką ! Pycha!
DZIEŃ WCZEŚNIEJ
NASTĘPNEGO DNIA
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Więcej różnych tipów odnośnie tej zupki znajdziesz tutaj https://luksusowakuradomowa.com/wegetarianska-zupa-z-plaskurka-thermomix-lidlomix/
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz