3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa tajska, z kurczakiem i mleczkiem kokosowym


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Zupa tajska, z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

  • 1 filety kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka chilli, (u mnie suszona)
  • kawałki imbir, świeży korzeń, kawałek wielkości kciuka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki kminku mielonego
  • 0,5 łyżeczki kolendry, u mnie całe nasiona
  • 1 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczki cukru
  • 0,6 litra bulionu, (u mnie rosół)
  • 0,4 litra mleczka kokosowego
  • sos sojowy
  • sok z cytryny, (ok. z połówki)
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Zupa tajska z kurczakiem i mleczkiem kokosowym
  1. 1. Pokrojoną w ćwiarti cebulę, czosnek, papryczkę chilli i imbir (ja imbir posiekałam nożem, bałam się, ze TM mi go nie posieka) wrzucić do Closed lid rozdrobnić 3sek/obr.5. Kopystką zgarnąć na dno naczynia.

    2. Dodać 2 - 3łyżki oliwy z oliwek, kminek, kurkumę i kolendrę. Dusić 2min./120st./obr. 1.

    3. Oczyszczonego kurczaka pokroić w paski, podsmażyć na łyżce oliwy na patelni, obustronnie. Wrzucić do Closed lid.

    4. Wraz z kurczakiem do Closed lid dodać łyżeczkę cukru, wlać 600ml bulionu i 400ml mleczka kokosowego. Gotować 15min./100st./obr.1.

    5. Doprawić sokiem z cytryny i sosem sojowym - u mnie pół cytryny i 3 łyżeczki sosu sojowego).



    Podawać z makaronem ryżowym.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przygotowywałam zupę wieczór, podawałam na następny dzień i fajnie się przegryzły smaki. Polecam. Mój Połówek zachwycony, uwielbia takie zupy!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • bardzo dobra zupka, pychaaa, tylko wychodzi bardzo...

    Zgłoszony przez miaga na stycznia 28, 2017 at 16:39.

    bardzo dobra zupka, pychaaa, tylko wychodzi bardzo ostra, robiłam ze świeżej papryczki chili tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze