3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa pomidorowa na lato i na zimę


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Zupa pomidorowa na lato zimę

  • 2 łyżki bazylii, suszonej
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 czubatych łyżeczek cukru
  • 1 czubatych łyżeczek papryki słodkej w proszku
  • 1500 g pomidorów (np. Lima), bez skórki
  • 50 g oleju, lub oliwy z oliwek
  • 2 cebule cukrowe, średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szczypty pieprzu, świeżo zmielonego
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Zupa pomidorowa na lato i na zimę
  1. Do naczynia miksującego włożyć obrany czosnek, cebule przekrojone na połówki i olej,  rozdrobnić 5s/obr. 5, następnie dusić 5 min/120°C/obr.1.

  2. Dodać pomidory przekrojone na połówki, rozdrobnić 5s/obr. 5.

  3. Dodać pozostałe składniki, gotować 25 min./100°C/obr. wsteczne 2. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego założyć koszyczek. Po zagotowaniu można zmniejszyć temperaturę gotowania do 98°C.

  4. Podawać z "kleksem" śmietany i listkiem bazylii. Jeśli ma być bardziej pożywna - można dodać ugotowany, drobny makaron.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeśli zupa ma być przechowana na zimę - gorącą przelać do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Aby pomidory łatwo obrać ze skórki, trzeba po umyciu wrzucić je do wrzątku na około pół minuty a potem schłodzić w zimnej wodzie.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy