thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7
Czas przygotowania
40h 0min
Czas całkowity
40h 0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
opublikowany: 05/30/22
zmieniono dnia: 10/10/22

Składniki

Zupa Pomidorowa Babci Danusi

  • 180 gramy marchewka, pokroić w kawałki
  • 60 gramy korzeń pietruszki, pokroić w kawałki
  • 60 gramy korzeń selera, pokroić w kawałki
  • 100 gramy por, pokroić w kawałki
  • 1200 gramy woda
  • 20 gramy oliwa z oliwek
  • 20 gramy masło
  • 0,5 łyżeczki pieprz, mielony
  • 1 łyżeczki sól
  • 190 gramy przecieru pomidorowego 30%
  • 20 gramy mąka tortowa
  • 150 gramy śmietana, 18% tłuszczu
  • 10 łodyżki natka pietruszki, świeża
  • 1 ząbka czosnek, mielony, ząbek świeżego czosnku
  • 1 kostki rosołu, kostka rosołowa
  • 1 łyżeczki przyprawa, przyprawa kuchni włoskiej
  • 1 puszki pomidorów, pomidory krojone w puszce

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zupa
  1. Dodaj do naczynia 180g pokrojonej marchewki
  2. Dodaj do naczynia 60g pokrojonego korzenia pietruszki.
  3. Dodaj do naczynia 60g pokrojonego korzenia selera.
  4. Dodaj do naczynia 100g pora pokrojonego na 1cm kawałki
  5. Jeśli chcesz zmielone warzywa w zupie, nałóż na naczynie miksujące pokrywkę z miarką - ustaw 15 sekund / 4 obroty Miksowanie"Miksowanie" , jeśli całe, przejdź do następnego kroku
  6. Dodaj kostkę rosołową.
  7. Dodaj do naczynia 1200g wody.
  8. Dodaj 20g oliwy z oliwek.
  9. Dodaj do naczynia 20g masła.
    Dodaj jeden ząbek czosnku.
  10. Dodaj do naczynia 0.5 łyżeczki pieprzu mielonego.
    Dodaj łyżeczke przyprawy kuchni włoskiej.
  11. Dodaj do naczynia łyżeczke soli lub przyprawy uniwersalnej
    Nałóż na naczynie miskujące pokrywkę z koszyczkiem.
  12. Ustaw gotowanie 30 minut / 100°C / 1 Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"
  13. Dodaj 190 gramów przecieru pomidorowego 30%.
    Dodaj 400 gramów krojonych pomidorów z puszki
  14. Nalej do kubka 130 gramów wody.
    Dodaj do kubka 20 gramów mąki
  15. Wymieszaj dokładnie łyżką zawartość kubka, aby nie było grudek
  16. Wlej wodę z mąką do naczynia miksującego
  17. Nałóż na naczynie miksujące pokrywkę z miarką
  18. Ustaw Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 40 sekund / 2 obroty
  19. Dodaj do naczynia 150 gram śmietany 18%
  20. Ustaw Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 40 sekund / 2 obroty
  21. Ustaw gotowanie 5 minuty / 100°C / 2 Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"
  22. Podawaj z ryżem i z pokrojoną natką pietruszki

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa Pomidorowa Babci Danusi

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?