3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa krem z selera korzeniowego


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 osoba/osoby

Zupa krem

  • 30 g pora (biała część), pokrojonego na kawałki
  • 450-500 g selera korzeniowego, pokrojonego na kawałki
  • 250-300 g Ziemniaków obranych, pokrojonych na kawałki
  • 800-900 g wody
  • 2 kostki bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g śmietany 12% gęstej kwaśnej
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 40 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Zupa krem z selera korzeniowego
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

    2. Dodać oliwę, dusić 2 min/120 stopni/obr.1

    3. Dodać pokrojone: por, seler i ziemniaki. Rozdrobnić 8s/obr.5.

    4. Dodać 400g wody, 2 kostki bulionowe, sól, pieprz. Całość gotować 15 minut/ 100 stopni/obr.1.

    5. Zmiksować  50s/obr.1-9, stopniowo zwiększająć obroty. W razie potrzeby doprawić do smaku.

    6. Dodać śmietanę, gałkę muszkatołową oraz 400-500 g wody ( w zależności jaką kto lubi gęstość). Zmiksować 10s/obr.3.

    7. Gotować 5 min/100 stopni/obr.2.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można podawać z grzankami z chleba razowego.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zupa bardzo dobra. Zamiast śmietany, dodałem...

    Zgłoszony przez miros na października 3, 2017 at 21:28.

    Zupa bardzo dobra. Zamiast śmietany, dodałem jogurt naturalny. tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zupka warta polecenia, można posypać mini...

    Zgłoszony przez magda0414 na lipca 30, 2017 at 21:22.

    zupka warta polecenia, można posypać mini grzankami...Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra😀 Konieczna jest kwasna śmietanka,...

    Zgłoszony przez Świątka na lutego 2, 2017 at 12:48.

    Bardzo dobra😀 Konieczna jest kwasna śmietanka, ktora przelamuje smak👌

    Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • fajna zupka

    Zgłoszony przez Sylwia2706 na września 2, 2016 at 20:27.

    fajna zupka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupa niewątpliwie smaczna ,

    Zgłoszony przez siodemka78 na lutego 23, 2016 at 09:34.

    Zupa niewątpliwie smaczna , aczkolwiek smak bardzo mocny i "intensywny". Wydaje mi się, że można nieco zmodyfikować przepis dodając nieco jabłka..powinno to złagodzić jej smak. Aczkolwiek moi domownicy zjedli ze smakiem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupa pyszna, ale musiałam

    Zgłoszony przez annkan na lutego 17, 2016 at 08:15.

    Zupa pyszna, ale musiałam dość konkretnie ją posolić, żeby mąż zaakceptowal tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze