Tu jesteś:
4
Składniki
4 osoba/osoby
Zupa krem z białych warzyw
- 100 g cebuli, Przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 150 g Pora, Pokrojonego w 2cm talarki
- 30 g masła
- 400 g ziemniaków, Pokrojonych na kawałki
- 80 g kalarepy, Pokrojonej na kawałki
- 80 g selera, Pokrojonego na kawałki
- 150 g korzenia pietruszki, Pokrojonego na kawałki
- 750 g wody
- 1 łyżeczki koncentratu bulionu, Można użyć kostki
- 150 g różyczek kalafiora
- 1/2 łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1/3 łyżeczki Papryki słodkiej
- Szczypta kminu rzymskiego, mielonego
- 15 g soku z cytryn
- 1/2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
-
6
1h 11min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włóż cebulę i czosnek, rozdrobnić 4s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką. Dodać pokrojony por i 30g masła, dusić 5min/120°C/obr.1.
- Do naczynia miksujacego włożyć pokrojone: ziemniaki, kalarepę, seler, pietruszkę. Dodać wodę i kostkę bulionu warzywnego. Gotować 20min/100°C/obr.1
- Dodać rożyczki kalafiora, a następnie przyprawy: pieprz, gałkę muszkatołowa, słodką paprykę, import i szczyptę kminu rzymskiego. Następnie wlać wyciśnięty sok z cytryny. Gotować 15min/100°C/obr.1 bez miarki. Użyć osłony przeciw rozpryskiwaniu.
- Zupę zmiksować 1min/obr.6 i stopniowo zwiększać do 10. Doprawić do smaku i przemieszać kopystką. Podawać z grzankami lub jako propozycja z kotecikami z czerstwego pieczywa.
Zupa krem z białych warzyw
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Zamiast kalarepy można użyć np. ciecierzycy lub białej fasoli, które należy dodać w tym samym momencie co kalafior jeżeli są z zalewy.
Do smaku można dodać 200g serka mascarpone lub śmietanki 30%
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo smaczna, aksamitna zupka. U mnie bez...
Bardzo smaczna, aksamitna zupka. U mnie bez kalafiora bo akurat nie miałam i jest bardziej płynna niż ta która jest na zdjęciu. Jeszcze do tego grzaneczki w kosteczkę z chlebka na oliwie z oliwek z ziołami prowansalskimi. Po prostu samo się je.