thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Do przygotowania kremu będą potrzebne:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 470 g letniej wody
  • 60 g masła
  • 120 g kalarepy
  • 130 g różyczek kalafiora
  • 60 g topinambura, lub 1 średni
  • 80 g ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 100 g korzenia selera
  • 80 g cebuli
  • 70 g Pora
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 4 łyżki śmietny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa (wcześniej pokroić na mniejsze części), rozdrobnić 4s/obr5.

    2. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek, dodać masło, dusić 10min/120st.C/obr.2

    3. Dodać wodę, koncentrat bulionu i gotować 10 min/100st.C/obr.2

    4. Dodać sól, pieprz, zmiksować 30s/obr.5-10 stopniowo zwiększając

    5. podawać na ciepło z kleksem śmietany lub bez.

     

    Smacznego

    Przepis, na którego bazie robiłam swoją wersję, znajduje się w nowej kolekcji "Przepisy dla dwojga" dostępnej na platformie TM.

Porady

Zamiast pieprzu czarnego można dodać cayenne - będzie bardziej wyrazista

Zamiast śmietany można na wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki, ułożyć paseczki usmażonej wędliny itp

W skład tej zupy może jeszcze wejść: biała rzodkiew, pasternak czy skorzonera - wszystkie warzywa możemy używać zamienie, w zależności co akurat mamy w lodówce, czy w sezonie jest w sklepie.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 30, 2016 at 22:58

    Ja jeszcze zamiast śmietany dodaję oliwę truflową. Mmmm... tmrc_emoticons.)

     

  • marca 30, 2016 at 22:57

    Bardzo się cieszę, że smakowała. Faktycznie, lekko "zaostrzona" jest bardziej wyrazista.

  • stycznia 13, 2016 at 16:41
    5.0

    Dodałam też grzanki , które sama zrobiłam i zupka przepyszna. Bez topinambura tmrc_emoticons.)

  • stycznia 13, 2016 at 16:39
    5.0

    Ja zrobiłam bez. Nie wiedziałam co to jest ten topinambur.Dopiero dzisiaj kiedy zaczęłam dokładać warzywa natknęłam się na tą dziwną nazwę, ale już wiem, że to doskonałe warzywko.Teraz sama będę go szukać, jeszcze smak sprawdzimy tmrc_emoticons.)  Bez tego zupka też rewelacyjna. Wszyscy zjedli ze smakiem, tylko mąż zaostrzył mocniej. Pozdrawiam 

  • stycznia 7, 2016 at 12:50

    Dziękuję za odpowiedź tmrc_emoticons.)

  • stycznia 7, 2016 at 00:13

    Wrzucamy te warzywa, które akurat mamy pod ręką. Nie muszą być wszystkie wymienione. Ja dodaję teraz dużo więcej topinambura niż podałam w przepisie, być może na "niekorzyść" innych warzyw.

    Jednak gdy go nie miałam, robiłam z pietruszki, selera, pora i/lub cebuli, czosnku i ziemniaka. 

    Obojętnie co dodasz, to myślę, że i tak krem będzie dobry tmrc_emoticons.D

    Smacznego!

  • stycznia 6, 2016 at 17:19

    czy ten topinambur jest bardzo konieczny w zupce? Mam wszsytkie składniki w domu, poza tym jednym tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 18, 2015 at 22:16

    Też tak uważam, Jolu, wystarczy, że dodam nawet te same warzywa, tylko w innych proporcjach i za każdym razem inna tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 18, 2015 at 08:21

    Zupę gotowałam wielokrotnie. zestaw warzyw jaki stosuję jest wyjatkowo przypadkowy- to co mam w domu . Zawsze wychodzi pyszna. 

  • sierpnia 18, 2015 at 02:34

    Niestety nie robiłam z grzankami, ale wrzucałam na wierzch migdały w płatkach, lub pestki dyni uprażone, lub kilka kropel oliwy smakowej. Myślę, że jak lubisz z grzankami to jak najbardziej będzie dobrze smakowało

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: