Składniki
2 litr/litra/litry/litrów
Zupa grzybowa
- 40 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju rzepakowego
- 85 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
- 200 g suszonych grzybów leśnych, namoczonych, odsączonych
- 1500 g wody
- 1 bulionetka KNORR, ewentualnie kostka rosołowa
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 1 szczypty pieprzu
- 200 g makaronu Eier-Spätzle, ewentualnie innego
- 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany, do zabielenia zupy
-
6
25min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Do naczynia włożyć cebulę i rozdrobnić - 3 sek. / obr. 6. Zgarnąć kopystką na dno naczynia.
2. Dodać olej i podgrzać - 3 min. 30 sek. / Varoma / obr. 1.
3. Dodać marchew i rozdrobnić - 6 sek. / obr. 8.
4. Dodać grzyby i wodę, a następnnie podgrzewać - 10 min. / 100°C / obr. 1.
5. Dodać bulionetkę, sól, pieprz i makaron. Podgrzewać - 10 min. / 90°C / "Obroty wsteczne" / obr. 1.
6. Po ugotowaniu zupy przekładać do miseczek lub talerzy, a następnie nieco zabielić odrobiną jogurtu naturlanego lub śmietany - wedle upodobań.
SMACZNEGO
Zupa grzybowa z makaronem
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jak przygotować suszone, namoczone i odsączone grzyby?
Zalać suszone grzyby wrzątkiem i zostawić na ok. godzinę. Następnie wylać wodę, opłukać grzyby pod bieżącą wodą i zostawić na kilkanaście minut na sitku, do odsączenia. Takich grzybów na zupę powinno być ok. 200 g.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSwietna!
Swietna!
zupa jest po prostu wyśmienita. Prosta w...
zupa jest po prostu wyśmienita. Prosta w składnikach, ale idealnie doprawiona. Po dobrym sezonie grzybowym robię ją już trzeci raz
bardzo smaczna, dziękuję za przepis
bardzo smaczna, dziękuję za przepis
bardzo dobre ...ponownie przyrządziłem
bardzo dobre ...ponownie przyrządziłem
Kostka Knorra?
Kostka Knorra?
Zupa jest przepyszna!!!! Przy rozdrabnianiu...
Zupa jest przepyszna!!!! Przy rozdrabnianiu marchewki uzylam 6 sek./obr. 5, zeby warzywo w nieco wiekszych kawalkach w zupce. Gratuluje tak znakomitego przepisu!
Bardzo smaczna, conajmniej o połowę mniej...
Bardzo smaczna, conajmniej o połowę mniej makaronu, wiecej soli (ja dałam 2 łyżeczki). Wczasie gotowania ustawiłam obroty wsteczne, bo chciałam miec grzyby w kawałkach.
Zupa wyszła super, jedynie moim zdaniem powinno...
Zupa wyszła super, jedynie moim zdaniem powinno byż mniej makaronu, conajmniej o połowę.
pyszna .....polecam
pyszna .....polecam
super
super
Bardzo dobra! Nie miałam tyle grzybków,...
Bardzo dobra! Nie miałam tyle grzybków, ale i tak wszystkim smakowała
MMM pyszota
MMM pyszota
Zupa smaczna. Gotowałam bez makaronu, zamiast...
Zupa smaczna. Gotowałam bez makaronu, zamiast tego zrobiłam lane ciasto. Polecam
zupa pyszna ale jedna uwaga uważam ze za duża...
zupa pyszna ale jedna uwaga uważam ze za duża ilość makaronu ale nic się nie zmarnował o skorzystały ptaszki
Bardzo dobra polecam
Bardzo dobra polecam
Super wyszla, doskonaly
Super wyszla, doskonaly przepis
Polecam pychotka , domownicy
Polecam pychotka , domownicy byłi zachwyceni
Zupka wyszła pycha. Dałam
Zupka wyszła pycha. Dałam dużo grzybów i ten zapach aaa smak pychotka