thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Zupa ogórkowa

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g marchwi
  • 100 g pietruszki w korzeniu
  • 15 g oleju
  • duży pęczek koperku
  • 1,5 litra bulionu drobiowego, zastępczo woda plus kostka drobiowa
  • sól, pieprz,przyprawa uniwersalna, do smaku
  • kwaśna śmietana
  • 500 g ogórków kiszonych, można również wodę z ogórków

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zupa ogórkowa
  1. Pokrojone w większe kawałki marchewkę i pietruszkę miksujemy przez 5s w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" obr 5, dodajemy olej ustawiamyObroty wsteczne"Obroty wsteczne" Mieszanie"Mieszanie"   i dusimy 10 min temp 100st.C Następnie dodajemy pokrojone w średną kostkę ziemniaki, bulion i przyprawy ustawiamyObroty wsteczne"Obroty wsteczne" Mieszanie"Mieszanie" i gotujemy 20 min temp 100st.C. Sprawdzamy miękkość warzyw, dodajemy rozdrobnionego wcześniej (5s/obr.5) ogórka i ewentualnie wodę z ogórków. Dodajemy śmietanę i koperek. Wszystko mieszamyObroty wsteczne"Obroty wsteczne" Mieszanie"Mieszanie" 10s, sprawdzamy smak doprawiamy jak potrzeba.

Porady

Zmiksowane warzywa zbieramy ze ścianek za pomocą kopystki.

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Zupa ogórkowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 26, 2018 at 12:32

    Zupa pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu. Gotuję dłużej, tak aby ziemniaki były miękkie ale nie rozgotowane. Do smaku doprawiam już po ugotowaniu. Zupka trafia do ulubionych Wink. Dziękuję i POLECAM !!!!

  • lutego 24, 2018 at 09:04
    5.0

    Świetny smak! Ja rozdrobniłam ogórki najpierw. Dałam 200ml soku z ogórków i 900ml wody. Super!

  • maja 28, 2017 at 17:45

    Bardzo dobra zupa, latwa i szybka polecam

  • grudnia 10, 2016 at 14:07

    Zupa bardzo dobra, ale ja dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka do marchewki po 5min duszenia. Polecam!

  • października 24, 2016 at 17:36

    zupka smaczna, ale warto dodać, że najpierw miksujemy ogórki i odstawiamy, to potem mamy gotowe do dodania na koniec gotowanie. I rzeczywiscie 1,5 l to za dużo, bo potem jest pod saną pokrywkę. też dodałam jogurt bo nie miałam śmietany.

  • października 19, 2016 at 17:57

    Trochę trzeba się domyślać w tym przepisie ale zupa po małej ,,modernizacji,,wyszła smaczna......aaaaaaaa i 1 litr bulionu w zupełności wystarczy !!!!

  • października 1, 2016 at 23:56

    Wyszła super

  • sierpnia 11, 2016 at 17:28

    Super zupka. Proste wykonanie. Ja dodałam ogórki po 10 minutach gotowania ziemniaków.

  • sierpnia 9, 2016 at 12:59

    Zupka dobra i treściwa. Z racji że zostały wcześniej mi żeberka, bulion zrobiłam z żeberek a mięso póżniej dodałam do zupy. Zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny.

  • kwietnia 27, 2016 at 09:47

    Bardzo dobry przepis na pyszną zupę ogórkową! Polecam!