3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Krem z zielonego ogórka


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Krem z zielonego ogórka

  • 150 g ziemniaków, pokrojonych w 2-3 cm kawałki
  • 70 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 200 g ogórka gruntowego, lub szklarniowego, pokrojonego na kawałki
  • 30 g masła
  • 100 g serka topionego
  • 3 łyżeczki mąki ryżowej, białej
  • 2 łyżeczki Bulionu warzywnego, wykonanego w thermomixie
  • 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w thermomixie
  • 100 g śmietany słodkiej, 30% tłuszczu
  • 0,5 pęczka koperku, świeżego, tylko liście
  • 1 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 700 g wrzącej wody, plus dodatkowo do uzupełnienia
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia włożyć 150g ziemniaków i 70g cebuli i posiekać: czas 7 sek./obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia
  2. Dodać 700g wrzącej wody, 30g masła, 3 łyżeczki mąki ryżowej i gotować: czas 8 minut/temp. Varoma/obr. 1,5.
    Pierwsze 4 minuty gotować bez miarki
  3. Dodać 200g ogórka, 100g serka topionego, 2 łyżeczki bulionu warzywnego i 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Zmiksować: czas 10 sek./obr. 6.
    Następnie gotować: czas 10 min./temp. 95 stopni/obr. 1,5
  4. Dodać 100g śmietany, 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej i koperek. Zmiksować: czas 20 sek./obr. 9
  5. Dopełnić wrzącą wodą do 2 litrów (patrz podziałka na wnętrzu naczynia) i zagotować: czas 3 min./temp. 100 stopni/obr. 1,5
  6. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Można doprawić pieprzem do smaku
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis inspirowany przepisem z książki Nowoczesne gotowanie


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz