3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chłodnik z botwinki


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

Chłodnik z botwinki

Zupa

  • 1 rzodkiewka, pęczek
  • 5 ogórek gruntowy, sztuki
  • 400 g czerwone buraki
  • 3 łyżeczki koncentratu bulionu, warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1000 g wody
  • 3 ziele angielskie, mielone, ziarna
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczki sól
  • 2 łyżeczki sok z cytryn
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru, do smaku
  • 1 łyżeczki Przyprawy, uniwersalnej
  • 1 jogurt grecki, duże opakowanie
  • 6
    4h 25min
    Czas całkowity 4h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Przygotowanie barszczu
  1. 1.Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić [img title="" height="" width=""]https://www.przepisownia.pl/bundles/tmrcfront/images/tinymce_icons/blend.png[/img]12 s/obr. 4
    2. Dodać wodę, czosnek, koncentrat bulionu warzywnego, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawę uniwersalną, sól i pieprz, gotować 25 min/100°C/obr. 1
    3. Dodać ocet winny, sok z cytryny, cukier, gotować 5 min/100°C/obr. 1
    4. Zupę ewentualnie doprawić do smaku.

    5. Przelać do garnka , dodać posiekaną botwinkę, pokrojone w plastry ogórki i rzodkiewkę. Przykryć pokrywką. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Najlepiej na noc.

    6. Ostudzoną zupę zamięszać w garnku i dodać do niej całe duże opakowanie gęstego jogurtu np greckiego. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

    7. Podawać zimną z dodatkiem ugotowanych jajek i młodych ziemniaków. Można posypać koperkiem.
    Idealna na upały polecam.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Barszcz najlepiej ugotować dzień wcześniej wieczorem i zostawić na noc do ostygnięcia. Rano zaprawiamy jogurtem i wstawiamy do lodówki do schłodzenia przed obiadem. Na upały - idealny !


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy