thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
4h 0min
Czas całkowity
4h 25min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
przez Ilka81
opublikowany: 07/1/22
zmieniono dnia: 07/1/22

Składniki

Chłodnik z botwinki

Zupa

  • 1 rzodkiewka, pęczek
  • 5 ogórek gruntowy, sztuki
  • 400 g czerwone buraki
  • 3 łyżeczki koncentratu bulionu, warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1000 g wody
  • 3 ziele angielskie, mielone, ziarna
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczki sól
  • 2 łyżeczki sok z cytryn
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru, do smaku
  • 1 łyżeczki Przyprawy, uniwersalnej
  • 1 jogurt grecki, duże opakowanie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie barszczu
  1. 1.Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić [img title="" height="" width=""]https://www.przepisownia.pl/bundles/tmrcfront/images/tinymce_icons/blend.png[/img]12 s/obr. 4
    2. Dodać wodę, czosnek, koncentrat bulionu warzywnego, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawę uniwersalną, sól i pieprz, gotować 25 min/100°C/obr. 1
    3. Dodać ocet winny, sok z cytryny, cukier, gotować 5 min/100°C/obr. 1
    4. Zupę ewentualnie doprawić do smaku.

    5. Przelać do garnka , dodać posiekaną botwinkę, pokrojone w plastry ogórki i rzodkiewkę. Przykryć pokrywką. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Najlepiej na noc.

    6. Ostudzoną zupę zamięszać w garnku i dodać do niej całe duże opakowanie gęstego jogurtu np greckiego. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

    7. Podawać zimną z dodatkiem ugotowanych jajek i młodych ziemniaków. Można posypać koperkiem.
    Idealna na upały polecam.

Porady

Barszcz najlepiej ugotować dzień wcześniej wieczorem i zostawić na noc do ostygnięcia. Rano zaprawiamy jogurtem i wstawiamy do lodówki do schłodzenia przed obiadem. Na upały - idealny !

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chłodnik z botwinki

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?