3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Barszcz czerwony z ziemniakami i mięsem zabielany


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

  • 120 gramów śmietany 12%lub 18%, opcjonalnie - śmietana 30% (mniej dietetyczne)
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżeczki octu
  • 2-3 szczypty pieprzu czarnego mielonego
  • 80 gramów cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM
  • 1000 gramów wody
  • 200 gramów piersi z kurczaka
  • 200 gramów ziemniaków
  • 400 gramów czerwonych buraków
  • 20 gramów oliwy
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sok z cytryny
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid włożyć buraki pokrojone na kawalki rozdrobnić 12s/obr.4. i przełożyć do innego naczynia. Do Closed lid włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  2. Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1. 

  3.  Dodać rozdrobnione buraki, pokrojone w kostkę ziemniaki, wodę, przyprawę uniwersalną, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, sól i pieprz gotować 30 min/100°C/obr. 1.

  4. Dodać ocet, sok z cytryny, cukier i śmietanę, gotować 5 min/100°C/obr. 1.

  5. Zupę ewentualnie doprawić. 

    Polecam z gotowanymi gniecionymi ziemniaczkami z podsmażaną cebulką

    lub

    Idealny na stół wigilijny z uszkami jak kto woli tmrc_emoticons.;)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Za każdym razem nakładać na naczynie miarkę.

Idealny na stół wigilijny z uszkami lub fasolką z puszki - jak kto ma w tradycji.

Polecam również na codzień z gotowanymi i gniecionymi zmieniaczkami z podsmażaną cebulką - pycha tmrc_emoticons.) 

Przepis pochodzi Kulinarne ABC ( oprócz składników opcjonalnych) i zmniejszyłam ilość liści laurowych i ziela angielskiego, bo uważam, że 2-3 liscie i 2-3 ziarenek ziela angielskiego to za wiele na ilość litrów. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • A co z piersią z kurczaka ?

    Zgłoszony przez emka31 na października 13, 2016 at 15:37.

    A co z piersią z kurczaka ? Jest w przepisie 200 g .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze