3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczna żurawina do mięs z gruszkami, pomarańczami i miodem


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 250 g świeżych żurawin
  • 2 twarde, słodkie gruszki
  • 1 pomarańcza
  • 100 g wody
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • mielony cynamon na czubek łyżeczki
  • 5 goździków
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Żurawinę płuczemy i przebieramy


    Gruszki i pomarańczę obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

    Do kielicha wlewamy wodę i cukier, temp.100* , 7 mniut

    Dodajemy żurawinę, gruszki, pomarańczę, gożdziki i cynamon i gotujemy na wstecznych obrotach temp.90* aż gruszki staną się szkliste, żurawiny popękają, a nadmiar płynu odparuje.

    jeśli chcemy mieć gładką konsystencję to teraz mixujemy obr.8-10, 30 sek.


    Przyprawiamy je do smaku miodem i solą.

    Mieszamy 5 sek. obr.5


    Przekładamy do słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 mniut.

    Podajemy na ciepło lub na zimno do pieczonego mięsa lub do sera.

    Świetnie smakuje jako sos na zimno z łyżką majonezu i musztardy tmrc_emoticons.)

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  •   :love:  Cieszę się, że

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 29, 2013 at 20:04.

      Love  Cieszę się, że smakowała tmrc_emoticons.;)

    Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Żurawina wychodzi

    Zgłoszony przez gosiakbs na stycznia 23, 2013 at 10:42.

    Żurawina wychodzi rewelacyjna,

    za drugim razem dodałam mniej wody tylko trzy łyżki zamiast 100g,ponieważ owoce puszczają sok i trzeba później długo odparowywać.

    Rewelacja do mięs, kaczuszki , oscypka 

    Palce lizać Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lubię takie połączenia.

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 19, 2012 at 19:21.

    Lubię takie połączenia. Zapisuję do wypróbowania jak tylko będzie żurawina  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze