3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sosy do sałatek


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

1 słoik/słoiki/słoików

  • 20 g musztardy, łagodnej
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • Sos jogurtowy
  • 20 g octu owocowego, (np. jabłkowego, brzoskwiniowego)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 20 g ostrej musztardy
  • 30 g cebuli szalotki
  • 1 kawałek skórki pomarańczy (1 x 3 cm)
  • 130 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
  • 200 g oleju z orzechów włoskich, lub innego oleju z orzechów
  • Sos pomarańczowy curry
  • 0,25 łyżeczki pieprzu, świeżo zmielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mieszanych ziół, suszonych, (np. bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g octu balsamicznego
  • 50 g musztardy francuskiej
  • 240 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • Sos z octu balsamicznego i musztardy
  • 100 g oleju słonecznikowego
  • 50 g soku z cytryny
  • 20 g miodu
  • 100 g soku jabłkowego, lub innego soku owocowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Sos z octu balsamicznego i musztardy Na pokrywie naczynia miksującego postawić słoik. Odmierzyć do niego oliwę, odstawić.
    2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie pozostałe składniki, wymieszać 30 s/obr. 4.
    3. Przytrzymać miarkę ręką, żeby nie drgała, ubijać 3 min/obr. 4. W tym czasie przez pokrywę naczynia miksującego dolać oliwę. Sos przelać do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać w lodówce.
    4. Sos pomarańczowy curry Na pokrywie naczynia miksującego postawić słoik. Odmierzyć do niego olej z orzechów włoskich i odstawić.
    5. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie pozostałe składniki, rozdrobnić 20 s/obr. 8.
    6. Przytrzymać miarkę ręką, żeby nie drgała, ubijać 3 min/obr. 4. W międzyczasie przez pokrywkę naczynia miksującego dolać olej z orzechów włoskich. Przelać do szczelnego słoika i przechowywać w lodówce.
    7. Sos jogurtowy Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wymieszać 10 s/obr. 5. Przelać do szczelnego słoika i przechowywać w lodówce.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • :DZapisane do wykorzystania

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na czerwca 27, 2013 at 04:16.

    tmrc_emoticons.DZapisane do wykorzystania tmrc_emoticons.;) Proste a genialne tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze