Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Sos smietanowo-porowy
- 20 g oleju
- 200g g Pora, Pokrojonego w cienkie paseczki
- 350 g woda
- 1 łyżeczki sok z cytryn, Świeżo wycisniete
- 100 g śmietana, Min. 30 %tluszczu
- 25 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprz, mielony
- 2 kulki ziele angielskie, mielone, (nie mielone)
- 1 liści liść laurowy, suszony
- 1 szczypty gałka muszkatołowa, mielona
- 2 łyżeczek skrobia z tapioki
- 4 łyżeczki wody
-
6
23min
Czas całkowity 23minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia wlać olej, dodać por, rumienić 10 min/120°C/obr wsteczne 0,5
Dodac wodę, śmietanę, sok z cytryny, masło, koncentrat bulionu wsrzywnego bądź kostkę rosolową, ziele angielskie, sól, pieprz, odparowac bez założonej miarki 10min/100°C/obr.1 ostrożnie wyjąć ziele angielskie i liść laurowy. W miseczce wymieszać skrobi z wodą.
Przez otwór w pokrywie podczas pracy tm stopniowo wlewac wcześniej przygotowana skrobie ziemniaczana, gotować 3 min/100°C/obr. 2
Sosbpodawac na ciepło.
Te przepis jest bezpośrednio na tm6 ale ja nie dałam za wygraną i przerobiłam na tm5 😁 u nas obiad bez sosu to nie obiad.
Sos
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZrobiłam do niedzielnego obiadu. Bardzo dobry....
Zrobiłam do niedzielnego obiadu. Bardzo dobry. Zmiksowałam na końcówce 10 s obroty 8 i dla nas rewelacja. Skrobię ziemniaczaną wzięłam😊