3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sos paprykowy


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 1/3 szklanki 10% octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 150 gramów cukru
  • 1 główka czosnku
  • 1000 gramów czerwonej słodkiej papryki
  • 50 gramów ostrej, świeżej papryki, 3-4 strączki
  • 110 gramów koncentratu pomidorowego, można dodać więcej lub mniej
5

Przygotowanie

  1. Z papryki (słodkiej i ostrej) usunąć gniazda nasienne, obrać czosnek, włożyć do naczynia miksującego i zmiksować czas 1 min., obr. poz. 9.

     

  2. Dodać: cukier, sól, olej, ocet i koncentrat pomidorowy gotować ustawiając koszyczek na pokrywie naczynia miksującego czas 15 min., temp. 100 stopni C, obr. poz. 4.

     

  3. Aby w sosie nie było grudek, należy po ugotowaniu nałożyć miarkę i przytrzymująć ostrożnie, ponownie zmiksować: czas ok. 1 min., obr. poz. 9

  4. Rozlać gorący sos do wcześniej wyparzonych słoiczków, zamknąć i ustawić wieczkiem do dołu, do wystygnięcia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Sos doskonały do kanapek, wędlin na zimno, grillowanych mięs i warzyw lub jako dodatek do sosów gulaszowych.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • uwielbiam ten sosik zrobione

    Zgłoszony przez eliwona na września 15, 2014 at 21:10.

    uwielbiam ten sosik tmrc_emoticons.) zrobione zapasy na zimę tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super sos, dodalam wiecej

    Zgłoszony przez mmalgo na sierpnia 24, 2014 at 19:36.

    super sos, dodalam wiecej pieprzu a mniej cukru, pychotka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jutro chyba zrobię,

    Zgłoszony przez evula2 na września 12, 2013 at 21:15.

    Jutro chyba zrobię, wyhodowałam bowiem swoją papryczkę chilli,więc wiem co mam z nią zrobić tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Własnie się

    Zgłoszony przez Jelka na września 12, 2013 at 20:35.

    Super przepis. Własnie się chłodzi. tmrc_emoticons.p  Na ciepło - bardzo dobry. Dla mnie trochę za słodki, choć dodałam tylko 50 g cukru brązowego. Następnym razem nie dodam w ogóle.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam sosik mniejsza ilość

    Zgłoszony przez MamaMichałka na kwietnia 15, 2013 at 20:39.

    Zrobiłam sosik mniejsza ilość bo jest taki prosty i szybki że jak będe miała na niego ochote to zrobie go na świerzo tmrc_emoticons.)

    Mężowi bardzo smakował, był zachwycony lecz jak dla mnie za słodki nastepnym razem zrezygnuje całkowicie z cukru i zobaczymy jak mi wtedy wyjdzie. 

    super sos do grilowanych warzyw i mięs tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacyjny. Zrobiłam

    Zgłoszony przez Ewcia5 na października 14, 2012 at 13:15.

    Przepis rewelacyjny. Zrobiłam już z 10 kg dla całej rodziny. Wszystkim bardzo samkuje, a teraz znajomi upominają się o słoiczki z tym sosem - teraz to już chyba przepis tylko będę dawała i niech robią sami. Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Przepis bardzo fajny. Ja

    Zgłoszony przez s_loneczko77 na października 7, 2012 at 12:02.

    Cooking 9  Przepis bardzo fajny. Ja następnym razem będę paprykę nieco krócej mieliła

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze