Składniki
0 porcja/porcje/porcji
- 1/3 szklanki 10% octu
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka soli
- 150 gramów cukru
- 1 główka czosnku
- 1000 gramów czerwonej słodkiej papryki
- 50 gramów ostrej, świeżej papryki, 3-4 strączki
- 110 gramów koncentratu pomidorowego, można dodać więcej lub mniej
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Z papryki (słodkiej i ostrej) usunąć gniazda nasienne, obrać czosnek, włożyć do naczynia miksującego i zmiksować czas 1 min., obr. poz. 9.
Dodać: cukier, sól, olej, ocet i koncentrat pomidorowy gotować ustawiając koszyczek na pokrywie naczynia miksującego czas 15 min., temp. 100 stopni C, obr. poz. 4.
Aby w sosie nie było grudek, należy po ugotowaniu nałożyć miarkę i przytrzymująć ostrożnie, ponownie zmiksować: czas ok. 1 min., obr. poz. 9
Rozlać gorący sos do wcześniej wyparzonych słoiczków, zamknąć i ustawić wieczkiem do dołu, do wystygnięcia.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Sos doskonały do kanapek, wędlin na zimno, grillowanych mięs i warzyw lub jako dodatek do sosów gulaszowych.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNo, no już chyba producenci ketchupu na mnie nie...
No, no już chyba producenci ketchupu na mnie nie zarobią. Co prawda wyszedł mi trochę zbyt ostry ( mąż lubi, ja wolę delikatniejszy ), ale po wprowadzeniu drobnych korekt będę go chętnie powtarzała.
uwielbiam ten sosik zrobione
uwielbiam ten sosik
zrobione zapasy na zimę 
super sos, dodalam wiecej
super sos, dodalam wiecej pieprzu a mniej cukru, pychotka
Jutro chyba zrobię,
Jutro chyba zrobię, wyhodowałam bowiem swoją papryczkę chilli,więc wiem co mam z nią zrobić
Super przepis. Własnie się
Super przepis. Własnie się chłodzi.
Na ciepło - bardzo dobry. Dla mnie trochę za słodki, choć dodałam tylko 50 g cukru brązowego. Następnym razem nie dodam w ogóle.
Zrobiłam sosik mniejsza ilość
Zrobiłam sosik mniejsza ilość bo jest taki prosty i szybki że jak będe miała na niego ochote to zrobie go na świerzo
Mężowi bardzo smakował, był zachwycony lecz jak dla mnie za słodki nastepnym razem zrezygnuje całkowicie z cukru i zobaczymy jak mi wtedy wyjdzie.
super sos do grilowanych warzyw i mięs
Przepis rewelacyjny. Zrobiłam
Przepis rewelacyjny. Zrobiłam już z 10 kg dla całej rodziny. Wszystkim bardzo samkuje, a teraz znajomi upominają się o słoiczki z tym sosem - teraz to już chyba przepis tylko będę dawała i niech robią sami.
Przepis bardzo fajny. Ja