Tu jesteś:
4
Składniki
1 słoik/słoiki/słoików
Smalec Wege z czerwonej fasoli z suszoną śliwką
- 1 puszki czerwonej fasoli, odsączonej (30 ml zalewy pozostawić) .
- 1 cebula, przekrojona na 4 części
- 1 ząbki czosnku
- 1 jabłko, kwaśne, obrane, pozbawione gniazda nasiennego, pokrojone na ćwiartki
- 6 śliwek suszonych, bez pestek
- 1 łyżki majeranku
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej, słodkiej
- 1 łyżeczki cząbru, suszonego
- 3 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 kulki jałowca
- 1 goździk
- sól, pieprz do smaku
- 50 g oleju
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym! -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Cebulę, jabłko, czosnek i śliwki włóż do
. Dodaj olej. Załóż miarę. Rozdrabniaj przez 5s/obr.5. Zgarnij kopystką na dno naczynia i duś 8 min. /120°C/obr. 1. Przełóż do miseczki i odstaw. Usuń liść laurowy, kulki i goździk. Do
włóż fasolę, dodaj 30 ml zalewy pozostawionej z odsączenia, sos sojowy oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Miksuj przez 1 min. /obr. 5 - zwiększając stopniowo do 10. Dodaj zawartość miseczki. Mieszaj przez 2/s. /
/obr. 3. Przelóż do naczynia i wstaw do lodówki.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
11
Porady
Najlepszy po schlodzeniu minimum 30 min. Przechowuj w lodówce, do 7 dni (jeśli dasz radę, bo nieziemsko dobry)
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzEmily14:...
Emily14:
Bardzo się cieszę, że smakowało!
W opisie wycięło wzmiankę o dodaniu liścia laurowego, goździka i kulek przed duszeniem. Niestety nie mogę zmienic przepisu, gdyż został dodany do "Przepisu dnia", więc nie ma możliwości jego edytowania. Widzę jednak, że wprawna Kuchareczka poradziła sobie 😜
Przepyszny smalczyk, bardzo bogaty smak,...
Przepyszny smalczyk, bardzo bogaty smak, czestowalam przyjaciół, też wszystkim smakował! Dziękuję za przepis 😍
Beata555:...
Beata555:
Dziękuję! Cieszę się, że smakował.
Przepyszny.
Przepyszny.