3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet rybny


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 g

filety rybne

  • 1500 gramów filety rybne, dowolna ryba, ostatni był z krasnopióra
  • 1/2 sok z cytryny, z pół cytryny
  • 3-4 ząbki czosnku, obrane
  • 2 cebule
  • 2 kromki razowego chleba
  • 120 gramów mleka, do namoczenia chleba
  • 3 jaja, ugotowane na twardo
  • 3 jaja, surowe
  • 75 gramów masła, rozpuszczonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 płaskiej łyżeczki łyżeczka kurkumy, wedle uznania
  • sól
  • pieprz
  • zioła, mieszane, suszone, według uznania, do smaku
  • 1 papryka czerwona
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 1 seler sredni
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. filety rybne umyć i osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Ułożyć  w naczyniu żaroodpornym (można też w varomie ugotować filety) przekładając ząbkami czosnku i pokrojonymi na ósemki cebulami skropić 3-4 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy obrane i pokrojone warzywa oraz oczyszczoną i pokrojoną papryę. Naczynie przykryć pokrywą (jak nie mamy to folią aluminiową) wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30 min. w temperaturze 190-200 stopni. (w Varomie do naczynia wlewamy 500g wody, poukładane na przystawce Varoma filety i na górnym sicie warzywa stawiamy na naczyniu i gotujemy 30 min/ Varoma/obrót1)


    2 kromki chleba namoczyć w mleku.


    po upieczeniu/ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia a wywar przecedzamy przez koszyczek do miseczki i odstawiamy może się przydać.


    wszystko mielimy pomagając sobie kopystką 20s/obr7 można na dwa razy po połowie warzyw z rybą i jajka na twardo. Całość wsypujemy do naczynia, dodajemy odsączony chleb ugotowa, jajka (surowe) przyprawy, rozpuszczone masło. Wszystko razem mieszamyWsteczne 20s/obr.6 pomagając sobie kopystką i doprawiamy solą i pieprzem tak by masa nie była mdła. Jeżeli masa jest za sucha dolewamy wywar z ryb.


    Całość przelewamy do foremek (można zwierzchu udekorować kolorowym pieprzem, rozmarynem, listkami laurowymi) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni tj. do czasu aż pasztet urośnie (nie zawsze rośnie, ale po ostygnięciu i tak opada) i ładnie się przy rumieni. Podawać solo lub z sosem tatarskim, chrzanem lub ćwikłą z chrzanem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

przyprawy można użyć według własnego smaku i gustu. Pasztet jak nam zostanie i nie będziemy chcieli już go z chlebem jeść można go pokroić w kawałki obtoczyć w jajku i panierce i wysmażyć jak kotleciki rybne dla dzieci.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • no ja to muszę na 8 osób

    Zgłoszony przez amzasko na października 23, 2015 at 15:59.

    no ja to muszę na 8 osób robić (6 dzieci tmrc_emoticons.;) stąd taka ilość) ja to na dwa razy zmiksowała i calość w misce wymieszałam tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za szybką odpowiedż

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 20, 2014 at 20:41.

    Dziękuję za szybką odpowiedż i dobrą radę  tmrc_emoticons.;) z połowy składników zrobię pasztet Love Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smakuje wyśmienicie. Ma

    Zgłoszony przez gufo na grudnia 20, 2014 at 16:26.

    Smakuje wyśmienicie. Ma jeszcze tę zaletę, że jak znudzi się jako pasztet, to panieruje się go w jajku i bułce i są oryginalne kotlety.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gufo daj znać jak smakuje

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 20, 2014 at 15:31.

    Gufo daj znać jak smakuje pasztet Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Siedzi w piekarniku. Mam

    Zgłoszony przez gufo na grudnia 20, 2014 at 09:28.

    Siedzi w piekarniku. Mam kilka spostrzeżeń:

    1500 g to ogrom mięsa, do tego warzywa - trzeba miksować przynajmniej na 4-5 razy. Całość wyrabiałam ręcznie. Warzywa po pieczeniu razem z rybą, dusiłam jeszcze 20 minut na varomie, żeby nie były surowe. Smak przed pieczeniem rewelacyjny (łosoś w roli głównej). Mam nadzieję, że pieczenie dopełni dzieła.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze