Tu jesteś:
4
Składniki
1 słoik/słoiki/słoików
- 240 g cukru
- skórka , z 2 organicznych cytryn
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 3 jajka (ok. 60 g/ szt.)
- 150 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego z organicznych cytryn
-
6
8min
Czas całkowity 8minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr 10.
- Dodać skórkę z cytryny, rozdrobnić 20s/obr.10.
- Dodać masło, jajka i sok z cytryny, podgrzać 20min/90°C/obr. 2, bez miarki.
- Założyć miarkę, wymieszać 25 s/obr. 6. Przelać do dwóch słoików typu twist wypłukanych w gorącej wodzie i natychmiast zakręcić. Przed włożeniem do lodówki pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr 10.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzMam pytanie - czy ten krem nadaje się do...
Mam pytanie - czy ten krem nadaje się do przełożenia ciast jako masa/krem?
Wygląda świetnie. Muszę spróbować.
Wygląda świetnie. Muszę spróbować.
Rewelacja
Rewelacja
rudoslawa
Pycha ale następnym razem dam
Pycha ale następnym razem dam mniej cukru bo trochę za słodkie.
Bardzo dobry. Mocno
Bardzo dobry.
Mocno cytrynowy, świetny dodatek do kremów z mascarpone oraz lodów. Thermomix niezwykle upraszcza przygotowanie lemon curdu... Wyrzucam z pamięci, ile wcześniej omieszałam się ręcznie na parze jajek do curdu.
Następnym razem spróbuję zrobić z motylkiem i w ten sam sposób przerobić mój stary przepis, bo wydaje mi się, że tamtem wychodził odrobinę gęstszy.