3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Krem cytrynowy


Wydrukuj:
4

Składniki

1 słoik/słoiki/słoików

  • 240 g cukru
  • skórka , z 2 organicznych cytryn
  • 120 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka (ok. 60 g/ szt.)
  • 150 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego z organicznych cytryn
  • 6
    8min
    Czas całkowity 8min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr 10.
    2. Dodać skórkę z cytryny, rozdrobnić 20s/obr.10.
    3. Dodać masło, jajka i sok z cytryny, podgrzać 20min/90°C/obr. 2, bez miarki.
    4. Założyć miarkę, wymieszać 25 s/obr. 6. Przelać do dwóch słoików typu twist wypłukanych w gorącej wodzie i natychmiast zakręcić. Przed włożeniem do lodówki pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mam pytanie - czy ten krem nadaje się do...

    Zgłoszony przez aqnieszka na kwietnia 3, 2021 at 11:30.

    Mam pytanie - czy ten krem nadaje się do przełożenia ciast jako masa/krem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda świetnie. Muszę spróbować.

    Zgłoszony przez Magda159 na sierpnia 23, 2018 at 14:30.

    Wygląda świetnie. Muszę spróbować. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja

    Zgłoszony przez rudoslawa na sierpnia 10, 2018 at 17:41.

    Rewelacja

    rudoslawa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha ale następnym razem dam

    Zgłoszony przez Kawiarenka na marca 21, 2016 at 17:50.

    Pycha ale następnym razem dam mniej cukru bo trochę za słodkie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry. Mocno

    Zgłoszony przez agnieszkat na maja 10, 2015 at 10:04.

    Bardzo dobry.

    Mocno cytrynowy, świetny dodatek do kremów z mascarpone oraz lodów. Thermomix niezwykle upraszcza przygotowanie lemon curdu... Wyrzucam z pamięci, ile wcześniej omieszałam się ręcznie na parze jajek do curdu.

    Następnym razem spróbuję zrobić z motylkiem i w ten sam sposób przerobić mój stary przepis, bo wydaje mi się, że tamtem wychodził odrobinę gęstszy.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze