Składniki
9 słoik/słoiki/słoików
składniki główne
- 500 gramów śliwek, przekrojonych, bez pestek
- 2 buraki czerwone- duże, ze skórą
- 500 gramów jabłek ze skórką, pokroić na ćwiartki- oczyścić z gniazda nasiennego
- 1 strąki papryki ostrej
- 400 gramów papryki czerwonej, pokroić na ćwiartki- oczyścić z nasion
- 5000 gramów pomidorów świeżych, pokroić na ćwiartki- oczyścić z szypółek
przyprawy
- 3 płaskie łyżki soli morskiej
- 5 liści liści laurowych, suszonych
- 10 kulek ziela angielskiego
- 10 ząbków czosnku
- 500 gramów cebuli czerwonej
- 200 gramów cebuli białej
- 2 czubate łyżki cukru
- 2 czubate łyżki miodu
Przygotowanie
Pomidory, paprykę, jabłka, śliwki, cebulę i buraki wyłożyć na 2 duże posmarowane tłuszczem blachy piekarnikowe. Obydwie blachy jednoczesnie wstawić na 2 piętra i piec 40 min/ 170 st.C/ termoobieg
Podpieczone warzywa+ obrane buraki+ pozostałe składniki umieścić w dużym ok. 5 l garnku i gotować na wolnym ogniu 2 godziny- bez przykrycia. Gorące składniki porcjami(do 2 l. maksymalnie) wkładać do naczynia thermomixa i miksować 1min/ obr.4- 7- 10. Każdą zmiksowaną porcję podgrzewać do temperatury 100 st. C i gorący ketchup wlewać do czystych wyparzonych słoików. Słoiki natychmiast zakręcić pokrywkami.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Z tej porcji otrzymujemy ok. 4- 5 l ketchupu. Ja zrobiłam 9 słoików po 0, 5 l. Ketchup jest pikantny. Ty możesz przyprawić po swojemu.
To jest przepis mojego autorstwa.
Życzę SMACZNEGO zdrowego ketchupu.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam, czy miksujemy ziele, pieprz i liść...
Witam, czy miksujemy ziele, pieprz i liść laurowy ?
Witam Lidka! ...
Witam Lidka!
pozdrawiam
Dziś zrobiłam ketchup z Twojego przepisu, wyszedł REWELACYJNY! Super przepis, narszcie naturalny ketchup, jestem przeszczesliwa! CUD-MIOD
Keczup zrobiony, wymaga pracy
Keczup zrobiony, wymaga pracy ale jest bardzo smaczny. Mój nie wyszedł zbyt pikantny, ale faktycznie buraki dodane na koniec bardzo wpływają na smak keczupu i barwę oczywiście, następnym razem chyba bym z nich zrezygnowała. Ale poza tym keczup rewelacja, bez porównania z keczupem z ABC, który przypomina raczej sos. Polecam!
Przepyszny! Dodawalam pieprzu
Przepyszny! Dodawalam pieprzu im papryczke chilli w rozbych proporcjach przez co uzyskalam wersje lagodna, średnią i pikantna
może ktoś ma pomysł, jak
może ktoś ma pomysł, jak zabić smak buraka?
moja największa porażka z
moja największa porażka z przepisownii przy dużym nakładzie pracy. Niestety ketchup w smaku i zapachu to krem z buraków, choć dodałam nie za duże buraki. Dziś dokupie jeszcze pomidorów i spróbuje ten badziew jakoś uratować.
Ketchup zrobiłam i wyszedł
Ketchup zrobiłam i wyszedł bardzo dobry. Zrobiłam tym sposobem bez gotowania w garnku /podany w komentarzu/. Super sprawa -za jednym razem wychodzi spory zapas smacznego ketchupu. Polecam przepis!!!
Właściwie dowolne. MOze te
Właściwie dowolne. MOze te bardziej kwaśne. POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
A jakie jabłka najlepiej dac?
A jakie jabłka najlepiej dac?
wypróbuję na pewno
wypróbuję na pewno
Jest mi bardzo miło. Dziękuję
Jest mi bardzo miło. Dziękuję i POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
Przepis na 6+ REWELACJA Bałam
Przepis na 6+ REWELACJA Bałam się, że 25 minut w tm to za krótko, że będzie za rzadki a jest idealny. Dziękuję i proszę o kolejne tak rewelacyjne przepisy.
Tak, tak- koszyczek zamiast
Tak, tak- koszyczek zamiast MT. POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
Dzięki, troszkę mi się nie
Dzięki, troszkę mi się nie zmieściło w 5l garze, ale pachnie i wydaje mi się smakuje cudnie. Uwaga dla tych co nie uważają jak ja: przy pasteryzacji koszyczek, bo jak zamknęłam pokrywką, to miałam niezłe chlapanko
To są wagi orientacyjne. Nie
To są wagi orientacyjne. Nie musi być z precyzyjną dokładnością. Ja zważone miałam przed wypestkowaniem. POZDRAWIAM
Lidka Abramowicz
Czy to są wagi po
Czy to są wagi po wypestkowaniu, wydrążeniu?
Tak myślałam... Z tymi
Tak myślałam... Z tymi pokrywkami masz rację, ale coraz trudniej je dostać, teraz tylko te kolorowe wszędzie... Ja dodatkowo zapasteryzuję je w piekarniku, boję się tego ksylitolu, że nie zakonserwuje mi jak cukier. Ale ketchup BOMBA w smaku, moja córka fanka ketchupów mówi, że "delicja"
,,Między tym, co słuszne, a tym, co błędne, rozciąga się wielka przestrzeń. Tam się spotkamy”
Tak- już nie gotuję w garze.
Tak- już nie gotuję w garze. Ad. plesni to niektóre pokrywki nie trzymają. Trzeba sprawdzać. Fajne są te pokrywki które ,, klikają''
Lidka Abramowicz
To znaczy, że miksujesz tylko
To znaczy, że miksujesz tylko upieczone i już ich nie gotujesz w garze przez 2 godz? Próbowałaś robić na ksylitolu? bo mi niestety 2 słoiczki spleśniały
ale nie pasteryzowałam ich. W czwartek chcę zrobić z kolejnych 5 kg 
,,Między tym, co słuszne, a tym, co błędne, rozciąga się wielka przestrzeń. Tam się spotkamy”
A ja właśnie zrobiłam całą
A ja właśnie zrobiłam całą porcję. Warto- przy jednym bałaganie mam zapas na całą zimę. Teraz trochę ułatwiłam tzn. wszystkie upieczone składniki i przyprawy miksuję kolejno w thermomixie. Każda porcja 1 min./ obr 10.Wszystko zmiksowane mieszam w dużym garnku. Później wlewam 2 l mieszanki do naczynia TM i pasteryzuję 15 min/ temp. Varoma/ obr. 1. Szybko wlewam przez duży lejek do wyparzonych słoiczków, zakręcam pokrywki i już.
POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
Zrobiłam z 1 kg pomidorów,
Zrobiłam z 1 kg pomidorów, PYSZNY!!! Całość zrobiłam w TM, wyszły 2 niecałe słoiczki, teraz studzą się do góry dnem, a ja nastawiam kolejną porcję

,,Między tym, co słuszne, a tym, co błędne, rozciąga się wielka przestrzeń. Tam się spotkamy”
Trzeba na małym gazie i
Trzeba na małym gazie i obserwować. Warzywa bardziej powinny się piec aniżeli przypalić. POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
Bardzo chciałabym zrobić ten
Bardzo chciałabym zrobić ten ketchup, ale mam zwykły piekarnik gazowy... W jakiej temp. upiec warzywa, nie spalą mi się?
,,Między tym, co słuszne, a tym, co błędne, rozciąga się wielka przestrzeń. Tam się spotkamy”
Cieszę się. POZDRAWIAM.
Cieszę się. POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
obawiałam się, że z tym
obawiałam się, że z tym pieczeniem warzyw będą kłopoty ale wyszło bardzo dobrze
Fajna podpowiedź z tym
Fajna podpowiedź z tym odparowaniem. Cieszę się, że smak jest wyjątkowy. POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
Wiele przepisów
Wiele przepisów przetestowałam, ale ten jest wyjątkowy!
Myślę, że tajemnica tego przepisu tkwi w doborze składników jak i w pieczeniu w piekarniku.
Ja po zmiksowaniu zostawiłam go na noc w garnku i pięknie odparował - cudowna konsystencja i smak !!
Brawo!
Przechowa się bardzo dobrze.
Przechowa się bardzo dobrze. Ja mam jeszcze zapas z poprzedniego roku. POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
Ma super konsystencję-
Ma super konsystencję- gładką, jednolitą i gęstą. POLECAM.
Poza tym poniższe komentarze mówią same za siebie. POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
a mnie interesuje
a mnie interesuje konsystencja, bo szukam jakiegoś fajnego przepisu na ketchup.. czy ten Twój ma konsystencję ketchupu czy bardziej jak przecier pomidorowy?
Super smak , oby tylko dobrze
Super smak , oby tylko dobrze się przechowywał bo zrobiłam z całej porcji .
Cieszę się, że nawet
Cieszę się, że nawet mlodzieży smakuje. Proszę polecać przepis innym użytkownikom thermomixa. POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
Śliwki najlepiej węgierki-
Śliwki najlepiej węgierki- dojrzałe. Strąk papryki to oczywiście 1 papryka ostra- może być chilli.
Wszystkie te proporcje są orientacyjne. Nie trzeba traktować wagowo jak w aptece. POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
Zrobiłam na próbę z 1 kg
Zrobiłam na próbę z 1 kg pomidorów (oczywiście przeliczając ilość składników).
Powiem tyle: PYCHA !
Nawet mój wybredny nastolatek, zagorzały fan ketchupu powiedział, że jest niezły i w zasadzie to może być nawet zamiast ketchupu McDonald's
czyli JEST ŚWIETNY
Dziękuję za przepis
Proszę o wskazówki, bo ja
Proszę o wskazówki, bo ja trochę kuchennie niekumata jestem, a chciałabym spróbować zrobić taki ketchup...
Pytań mam niewiele
1. Jakie śliwki? wszystko jedno jaki gatunek?
2. Co to jest strąk papryki? W sensie 1 ostra papryczka? taka chilli czy jak?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc
Dziękuję za tak fajny
Dziękuję za tak fajny komentarz. Cieszę sie, że smakuje Państwu.POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
dzisiaj zrobiłam ketchup z
dzisiaj zrobiłam ketchup z 1kg pomidorów jutro robię więcej !!!!!! przepis rewelacyjny bardzo uniwersalny do wszystkiego do past mięs po prostu na kanapkę

dziękuję bardzo
mąż zachwycony smakiem a podczas pieczenia cudowny zapach unosi się po całej kuchniautorko przepis jak dla mnie - poziom mistrz 
życia się nie wybiera ....Życie się przeżywa !
Małgosiu ja wiem, że Ty też
Małgosiu ja wiem, że Ty też dałaś pozytywny komentarz ale ten kolega też pięknie to zrobił. POZDRAWIAM
Lidka Abramowicz
Lidzia- jak to pierwszy raz?
Lidzia- jak to pierwszy raz? :O Dla mnie tez rewelka!!! Dałam Ci szósteczkę kochana
Pozdrawiam 
Muszę wypróbować
Muszę wypróbować
... O rany!!! Jak mi jest
... O rany!!! Jak mi jest miło. Pierwszy raz ktoś mnie tak docenił. Dziękuję.
Od razu postanowiłam, że bedę bardziej się udzielać i umieszczać swoje przepisy. POZDRAWIAM.


Prosze zagłosować i oznaczyć odpowiednio gwiazdki. Oczywiście dziękuję.
Lidka Abramowicz
Witam serdecznie, jest to mój
Witam serdecznie,
jest to mój pierwszy komentarz na tym portalu i będzie BARDZO pozytywny!
Dziś zrobiłem ketchup z przepisu Lidki, ale z 1/5 porcji, nie byłem przekonany do składników takich jak buraki czy śliwki... ale po tym jak wszystko pachniało podczas pieczenia w piekarniku, bardziej przekonywałem się do tej ingredjencji!
Po pierwszych chwilach w TM musiałem spróbować i... moje podniebienie musnął delikatny smak pomidorów i całej towarzyszącej oprawy!
Ketchup jest wyśmienity i od dzisiaj zaprzestaję kupowania ketchupu Włocławek i przerzucam się na ketchup Lidkowo-Filipowy
Lidka dziękuję Ci za to, że postanowiłaś się podzielić tym przepisem i gratuluję Ci genialnych kubków smakowych i wyczucia smaku!
Moje życie.
Moje zasady.
Dzięki Małgosiu za pozytywny
Dzięki Małgosiu za pozytywny komentarz. Bardzo zależy mi na Twojej opinii. Mam nadzieję, że ten przepis trafi w Twój gust. POZDRAWIAM. Lidka
Lidka Abramowicz
Małgosiu cieszę się, że Ci
Małgosiu cieszę się, że Ci smakuje. Dziekuję za szósteczkę. POZDRAWIAM- L. A.
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Dzięki AJLONA.
Dzięki AJLONA.
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Proponuję Ci abyś zrobiła z
Proponuję Ci abyś zrobiła z połowy porcji. Pomidory i paprykę z pestkami i ze skórką. W skóre mamy najwięcej pektyny. Pestki zwłąszcza w ostrej papryce mają swoją ostrą moc. Wszystko i tak zmiksujemy.
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="
" width="19" height="19"> POZDRAWIAM.
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
witam,chętnie zrobię ale
witam,chętnie zrobię ale jakie proporcje na mniejszy zestaw przynajmniej ok 2l ketchupu??bardzo bym prosila na priv
i jeszcz epytanko pisze oczyścić z szypółek a na blaszce widac z z pestkami?
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
Słuchaj jeszcze w tym roku
Słuchaj jeszcze w tym roku można zrobić. Postaraj się. Nie bedziesz żałować. POZDRAWIAM. Lidka Abramowicz
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Lidka, keczup[
Lidka, keczup[ rewelka!!!!!!!!!. Na
reszcie go zrobiłam.
Wyszło mi go znacznie mniej ,bo z mniejszej porcji, ale wszystko jeszcze przede mną.
Dzieki za przepis , daję Ci szósteczkę i pozdrowionka. 
bardzo dobry przepis.ketchup
bardzo dobry przepis.ketchup pasuje do wielu dań- ja stosuję jako sos do mięs, a nawet do sałaty. Polecam!