Czas przygotowania
                                15min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                15min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     3 
                                     słoik/słoiki/słoików 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            
                            
                            Przepis jest testowany
                        
                                                            - TM 31
 
opublikowany: 17/11/10
                            
                zmieniono dnia: 22/07/14
                    Składniki
- 500 g cukru
 - 50 g pektyny jabłkowej, (patrz opakowanie)
 - 500 g cukru żelującego 2:1, (owoce : cukier)
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Sprawdzić temperaturę gęstnienia dżemu, przelać do trzech słoików typu twist wypłukanych w gorącej wodzie i natychmiast zakręcić. Obrócić słoiki dnem do góry i zostawić na 10 minut. Lub Środek żelujący: pektyna jabłkowaDo naczynia miksującego wsypać maliny, rozdrobnić 5 s/obr. 5, gotować 10 min/100°C/obr. 2.Dodać sok z cytryny i pektynę jabłkową, zmiksować 5 s/obr. 3 i gotować 2 min/100°C/obr. 2.Dodać cukier, zmiksować 10 s/obr. 3, gotować 5 min/100°C/obr. 2.Sprawdzić temperaturę gęstnienia dżemu, przelać do trzech wypłukanych w gorącej wodzie słoików typu twist i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i zostawić na 10 minut.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        



                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
No to ile tych malin????
            
Ile malin?
Oj , chyba trudno będzie zrobić dżem malinowy bez malin! Po ilości cukru domyslam się ile, ale proszę to uzupelnić
co znaczy - sprawdź temperature gęstnienia dżemu?
Ja dżemik przecieram jeszcze przez sitko aby nie było pestek. Jest przepyszny