3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem malinowy


Wydrukuj:
4

Składniki

3 słoik/słoiki/słoików

  • 500 g cukru
  • 50 g pektyny jabłkowej, (patrz opakowanie)
  • 500 g cukru żelującego 2:1, (owoce : cukier)
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Środek żelujący: cukier żelujący Do naczynia miksującego wsypać maliny, rozdrobnić 5 s/obr. 5.

  2. Dodać cukier i gotować 14 min/100°C/obr. 2.

  3. Sprawdzić temperaturę gęstnienia dżemu, przelać do trzech słoików typu twist wypłukanych w gorącej wodzie i natychmiast zakręcić. Obrócić słoiki dnem do góry i zostawić na 10 minut. Lub Środek żelujący: pektyna jabłkowaDo naczynia miksującego wsypać maliny, rozdrobnić 5 s/obr. 5, gotować 10 min/100°C/obr. 2.Dodać sok z cytryny i pektynę jabłkową, zmiksować 5 s/obr. 3 i gotować 2 min/100°C/obr. 2.Dodać cukier, zmiksować 10 s/obr. 3, gotować 5 min/100°C/obr. 2.Sprawdzić temperaturę gęstnienia dżemu, przelać do trzech wypłukanych w gorącej wodzie słoików typu twist i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i zostawić na 10 minut.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • No to ile tych malin????

    Zgłoszony przez AZK na września 26, 2017 at 19:51.

    No to ile tych malin????Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ile malin?  

    Zgłoszony przez Ewawis na sierpnia 12, 2014 at 18:13.

    Ile malin?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj , chyba trudno będzie

    Zgłoszony przez smoczek na lipca 22, 2014 at 12:44.

    Oj , chyba trudno będzie zrobić dżem malinowy bez malin! Po ilości cukru domyslam się ile, ale proszę to uzupelnić tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • co znaczy - sprawdź

    Zgłoszony przez Edytkaa na maja 30, 2014 at 18:00.

    co znaczy - sprawdź temperature gęstnienia dżemu?  tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja dżemik przecieram jeszcze

    Zgłoszony przez xxkasiekkxx na września 3, 2011 at 11:13.

    Ja dżemik przecieram jeszcze przez sitko aby nie było pestek. Jest przepyszny  tmrc_emoticons.)

    xxkasiekkxx

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze