3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dulce de leche (Krem karmelowy)


Wydrukuj:
4

Składniki

350 g

Dulce de leche (Krem karmelowy)

  • 1 litry mleka, 3.2 % tluszczu
  • 220 g cukru, brązowego lub trzcinowego
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki włożyć do Closed lid, zamiast miarki nałożyć koszyczek i gotować 45min/Varoma/obr.5

    gotowy krem przelać do słoika, po ostygnięciu przechowywać w lodowce do 14dni. Idealny do przepisu na lody karmelowe
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
11

Porady

Krem karmelowy jest bardzo podobny do gotowej masy krówkowej, w Hiszpanii znany jako dulce de leche, we Francji jako konfitura mleczna. Gęstnieje po ostudzeniu. Można używać go do smarowania pieczywa, przekładania wafli, lodów karmelowych, do deserów itp.

Aby ułatwić mycie maszyny (i nic nie zmarnować) polecam po przełożeniu kremu wlać do Closed lid szklankę mleka, podgrzac 5min/80°C/obr.4 i delektować się ciepłym lekko spienionym mlekiem karmelowym 😋


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy