Składniki
350 g
Dulce de leche (Krem karmelowy)
- 1 litry mleka, 3.2 % tluszczu
- 220 g cukru, brązowego lub trzcinowego
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
- Wszystkie składniki włożyć do
"Blokada naczynia miksującego" , zamiast miarki nałożyć koszyczek i gotować 45min/Varoma/obr.5
gotowy krem przelać do słoika, po ostygnięciu przechowywać w lodowce do 14dni. Idealny do przepisu na lody karmelowe
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Krem karmelowy jest bardzo podobny do gotowej masy krówkowej, w Hiszpanii znany jako dulce de leche, we Francji jako konfitura mleczna. Gęstnieje po ostudzeniu. Można używać go do smarowania pieczywa, przekładania wafli, lodów karmelowych, do deserów itp.
Aby ułatwić mycie maszyny (i nic nie zmarnować) polecam po przełożeniu kremu wlać do "Blokada naczynia miksującego" szklankę mleka, podgrzac 5min/80°C/obr.4 i delektować się ciepłym lekko spienionym mlekiem karmelowym 😋
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzy ktoś juz robił i moze podzielić się...
Czy ktoś juz robił i moze podzielić się doświadczeniami?