3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

AJWAR łagodny


Wydrukuj:
4

Składniki

8 słoik/słoiki/słoików

Ajwar

  • 1 bakłażan
  • 2 łyżeczki soli (dałam morską)
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe małe
  • 0,06 litra octu (1/4 szklanki)
  • 0,125 litra oleju
  • 100 g cukru
  • 6 ząbka czosnku
  • 1/2 słoiki przecieru pomidorowego
  • 750 g papryki czerwonej
5

Przygotowanie

    Ajwar
  1. Rozgrzać piec do 180 stopni C.

    Bakłażan przekroić wzdłuż, posolić i odstawić na 15 minut by puścił sok. Osuszyć bakłażana każdą połówkę posmarować 1 łyżeczką oliwy i wyłożyć do pieca na 40 minut posmarowaną powierzchnią do góry.

    Papryki obrać z gniazd nasiennych. Upieczonego bakłażana wydrążyć i miąsz wraz z papryką włożyć do naczynia miksującego.

    Rozdrobnić 10 s./obr.5. Dodać olej i ocet. Gotować 17 min./100°C/obr.2.

    Dodać resztę składników. Gotować 25 min./100°C/obr.2. Na pokrywie umieścić koszyczek zamiast miarki.

    Wyjąć liście laurowe i kulki ziela angielskiego.

    Gorące wkładać do czystych małych słoiczków, zakręcić i odwrócić dnem do góry. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy