 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     1 
                                     słoik/słoiki/słoików 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 03/12/21
                            
                zmieniono dnia: 03/12/21
                    Składniki
AJVAR - BAŁKAŃSKA PASTA, DIP
AJVAR
- 4 porcje papryki, czerwone
- 2 porcji bakłażan
- olej
- sól
- 15 porcji ząbków czosnku, - cała główka czosnku
- 1 łyżki Miód
- 2 łyżki ocet jabłkowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, do smaku
- pieprz, mielony, do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Piekarnik nastaw na 200°C
 👍🏻
- Papryki umyj, przekrój na pół, wytnij gniazda; bakłażana umyj odetnij końcówki i przekrój go na pół
 👍🏻
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na papierze odrobinę oleju i rozłóż na niej papryki, oraz bakłażany – skórką do góry
 👍🏻
- Całość polej olejem, rękami wmasuj olej, tak aby każde warzywo było natłuszczone; posyp całość solą
 👍🏻
- Wstaw blachę z warzywami na 30 minut do piekarnika
 👍🏻
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki. Zostaw papryki upieczone w piekarniku – do ostygnięcia, a bakłażana wyciągnij i łyżką wyciągnij miąższ ze skóry
 👍🏻
- Do miski THERMOMIXA – włóż obrane bakłażany i papryki
 👍🏻
- Dodaj przeciśniety przez praskę czosnek, miód, ocet, oliwę i sól i pieprz i zblenduj wszystko razem na dość gładką masę, ale nie zupę - dosłownie kilka chwil, prędkość 8
 👍🏻
- Sprawdź jak Ci ajvar smakuje, być może będziesz chciał/a dodać nieco więcej octu i soli
 👍🏻
- Ja już na tym etapie wyjadam ajvar, ale faktycznie jeszcze lepszy jest po paru godzinach spędzonych w słoiku w lodówce
 Ps. Na wierzchu słoika możesz polać trochę oliwą
 👍🏻
Porady
1. Tak przygotowany ajvar możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w lodówce, do około 2 tygodni.
 
2. Jeśli chcesz zawekować ajvar, to przemyśl sprawę, zanim zaczniesz go miksować i:
➡ zamiast oliwy z oliwek – użyj oleju słonecznikowego
➡ nie dodawaj czosnku, ponoć źle się przechowuje w ajvarze
➡ zrób podwójną porcję i przełóż raczej do kilku mniejszych słoików
➡ przechowuj zawekowany ajvar do 6 miesięcy!
3. Więcej o tym, jak jeść ajvar znajdziesz tutaj: https://luksusowakuradomowa.com/ajvar/
                        2. Jeśli chcesz zawekować ajvar, to przemyśl sprawę, zanim zaczniesz go miksować i:
➡ zamiast oliwy z oliwek – użyj oleju słonecznikowego
➡ nie dodawaj czosnku, ponoć źle się przechowuje w ajvarze
➡ zrób podwójną porcję i przełóż raczej do kilku mniejszych słoików
➡ przechowuj zawekowany ajvar do 6 miesięcy!
3. Więcej o tym, jak jeść ajvar znajdziesz tutaj: https://luksusowakuradomowa.com/ajvar/
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 6W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
              
          
      
                                                                                                                                                        Konserwowanie
                                                                                                                                                                    Pieczenie
                                                                                                                                                                                                                                    Przystawka
                                                                                                                                                                    Starter
                                                                                                                                                                    Dodatek
                                                                                                                                                                                                                                                                                        Wegetariańska
                                                                                                                                                                                                                        Bez nabiału
                                                                                                                                                                                                                        Bez jajek
                                                                                                                                                                                                                                    Wiosna
                                                                                                                                                                    Lato
                                                                                                                                                                                                                        Jesień
                                                                                                                                                                    Zima
                                                                                                                                                                                                                                    Łatwe
                                                                                                                                                                                                                                    Bufet
                                                                                                                                                                    Piknik
                                                                                                                                                                    Grill
                                                                                                                                                                                                                                                                                        Przekąska
                                                                                                                                                                                                                                    Chorwacka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Sos
                                                                                                                                                                    Dip
                                                                                                                            
                        
            
                INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                        

 
                         
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze