3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta na słono


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

farsz

  • 1 brokuł świeży, nie duży
  • 1 marchew srednia
  • 1/2 papryki
  • ser feta

zalewa

  • 250 g mleka
  • 4 jajka
  • pietruszka, pokrojona

ciasto

  • 1 szczypty soli
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 100 g masło
  • 6
    45min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. Do Closed lid wrzucić wszystkie słkadniki potrzebne do ciasta. Wyrobić 1 minutę Dough mode. Przełożyć do miseczki lub na talerzyk i włożyć na 30 minut do lodówki.

  2. 2. W międzyczasie umyć brokuł i podzielić go na małe różyczki. Marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach, paprykę i fetę pokroić w kostkę.

  3. 3. Do Closed lid wlać mleko, rozbić jajka, dodać pietruszkę ( ja dałam 'na oko', bo miałam akurat pokrojoną mrożoną) i przyprawy ( ja dorzuciłam suszoną bazylię). Zmiksować 20 sek/ obr. 4.

  4. 4. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki rozłożyć je na formie do tarty ( na ścianki też ). Poukładać różyczki brokuła, pokrojoną paprykę, posypać startą marchewką, na koniec poukładać fetę i zalać jajkiem z mlekiem. Piec 45 minut w temp. 180 stopni.

    To zdjęcie przed upieczeniem tmrc_emoticons.)

10
11

Porady

Ja uwielbiam tą tartę z sosem czosnkowym tmrc_emoticons.-)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Tarta fenomenalna. Wyszła świetnie, wszystko...

    Zgłoszony przez danny8_1991 na października 24, 2018 at 20:58.

    Tarta fenomenalna. Wyszła świetnie, wszystko trzymało się kupy, ciasto było dopieczone po czasie przewidzianym w przepisie. Na pewno będę wracał do tego przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie tez pływało. Co winne?

    Zgłoszony przez agnieszkabukowska na lipca 14, 2018 at 14:24.

    U mnie tez pływało. Co winne?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsza ze wszystkich jakie robiłam !!!

    Zgłoszony przez henrietta na lipca 7, 2018 at 13:57.

    Najlepsza ze wszystkich jakie robiłam !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie polecam. Wszysko pływało.Tarta wylądowała...

    Zgłoszony przez ---kasia--- na maja 12, 2018 at 17:26.

    Nie polecam. Wszysko pływało.Tarta wylądowała w koszu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bogna30: mi teraz też się piecze i piecze i...

    Zgłoszony przez lewicka na listopada 22, 2017 at 20:00.

    Bogna30: mi teraz też się piecze i piecze i dalej wszystko pływa... :/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • BEATA 1909:u mnie dokładnie tak samo piekła się...

    Zgłoszony przez Bogna30 na listopada 10, 2017 at 14:55.

    BEATA 1909:u mnie dokładnie tak samo piekła się godzinę a pływa wszystko masakra
    winien brokuł czy mozzarella??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • k778364:Sos czosnkowy,proszę bardzo: 200g gęstej...

    Zgłoszony przez teni77 na lipca 28, 2017 at 19:02.

    k778364:Sos czosnkowy,proszę bardzo: 200g gęstej śmietany 12% lub jogurtu greckiego, 1 ząbek
    czosnku (zmiażdżony), szczypta soli i szczypta pieprzu cayenne. PozdrawiamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja już siedzi w piekarniku:) Też ja troszkę...

    Zgłoszony przez jstudnicka na lipca 27, 2017 at 12:06.

    Moja już siedzi w piekarnikutmrc_emoticons.) Też ja troszkę zmodyfikowałam dodając kurczaka i mozarellę. Ale wygląda obłędnietmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy ktos proboiwal robic z maka razowa?

    Zgłoszony przez yulkaa na lutego 11, 2017 at 14:47.

    czy ktos proboiwal robic z maka razowa?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tarta palce lizać dziękuje bardzo za przepis

    Zgłoszony przez Monika38 na lutego 11, 2017 at 13:13.

    Tarta palce lizać Love dziękuje bardzo za przepis Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna lekka bo z mlekiem a nie śmietana tarta...

    Zgłoszony przez Gina.a na stycznia 13, 2017 at 22:25.

    Pyszna lekka bo z mlekiem a nie śmietana tarta 😊Ja dodałam do niej szynkę i wyszła wyśmienita.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tarta wyśmienita, ja osobiście dodałam filety z...

    Zgłoszony przez MartaMO na stycznia 1, 2017 at 18:20.

    Tarta wyśmienita, ja osobiście dodałam filety z kurczaka pokrojone w kawałki i podsmażane wcześniej na patelni.

    Absolutnie polecam, lekkie ale konkretne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Patti napisał:...

    Zgłoszony przez anetawilczewska na listopada 12, 2016 at 14:14.

    Patti napisał:
    witam,

    bardzo proszę o podpowiedź na jakich ustawieniach piekarnika piec tartę. Nigdy nie robiłam. Z przepisu widzę 180 st.,ale czy góra dół, termoobieg czy tylko grzanie od góry?



    Bardzo dziękuję za odpowiedź.


    Ja ustawiam górę i dół Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam,...

    Zgłoszony przez Patti na października 27, 2016 at 15:00.

    witam,

    bardzo proszę o podpowiedź na jakich ustawieniach piekarnika piec tartę. Nigdy nie robiłam. Z przepisu widzę 180 st.,ale czy góra dół, termoobieg czy tylko grzanie od góry?



    Bardzo dziękuję za odpowiedź.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kto poda przepis na sosik czosnkowy

    Zgłoszony przez k778364 na października 21, 2016 at 22:13.

    Kto poda przepis na sosik czosnkowy Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczna...

    Zgłoszony przez Magda341 na lipca 15, 2016 at 11:51.

    Smaczna...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • z sosikiem czosnkowym

    Zgłoszony przez ufka30 na lipca 7, 2016 at 18:06.

    z sosikiem czosnkowym rewelacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna tarta!

    Zgłoszony przez SylWeg na lipca 1, 2016 at 18:05.

    Bardzo smaczna tarta!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna! Ja zmodyfikowałam

    Zgłoszony przez Sawa na kwietnia 26, 2016 at 14:06.

    Przepyszna! Ja zmodyfikowałam farsz dając brokuła, paprykę i boczek wędzony, podrumieniony wcześniej na patelni. Cooking 10

    Pychotka! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam takie pytanko - czy do

    Zgłoszony przez BEATA 1909 na marca 24, 2016 at 20:55.

    Mam takie pytanko - czy do ciasta nie powinny być dodane drożdże albo proszek? A drugie - jak zalałam tartę mlekiem to ciasto w ogóle nie wyrosło. Zrobiła się "klucha" i zjedliśmy tylko górę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakiej średnicy dajecie formę

    Zgłoszony przez BEATA 1909 na marca 20, 2016 at 20:20.

    Jakiej średnicy dajecie formę do tarty?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna tarta. Polecam

    Zgłoszony przez MartaG1986 na lutego 12, 2016 at 19:31.

    Bardzo smaczna tarta. Polecam tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super tarta, ja tylko

    Zgłoszony przez MalinaMalinowa na lutego 7, 2016 at 16:02.

    Super tarta, ja tylko doprawilam mocniej ''zalewe jajkowa'' tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam! Swietny przepis a

    Zgłoszony przez Joue1983 na lutego 4, 2016 at 11:42.

    Polecam! Swietny przepis a tarta przepyszna!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka!!!

    Zgłoszony przez agniesia528 na stycznia 28, 2016 at 17:46.

    Pychotka!!! Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna, bardzo syta tarta.

    Zgłoszony przez igosiaa na stycznia 9, 2016 at 13:16.

    Pyszna, bardzo syta tarta. Tak szybko znikła z talerza...  tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny przepis. Narazie

    Zgłoszony przez Laurka na stycznia 3, 2016 at 14:54.

    Bardzo fajny przepis. Narazie się piecze, ale już wiem, że będzie pyszna. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tarta bardzo smaczna, na

    Zgłoszony przez Coolanullle na lipca 29, 2015 at 21:41.

    Tarta bardzo smaczna, na pewno trafi do moich kolekcji tmrc_emoticons.)

    Ja zrobiłam z mąki jasnej orkiszowej. Brokuła pomieszałam z kalafiorem.

    Pycha.

    Pozdrawiam

    A.

    Ania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny przepis, tarta smaczna

    Zgłoszony przez xxzxcuzxmex na lipca 22, 2015 at 12:54.

    Fajny przepis, tarta smaczna i ładnie się prezentuje tmrc_emoticons.;) Ja dodałem jeszcze podsmażonego kurczaka, natomiast zapomniałem do masy jajecznej dać soli i pieprzu przez co brakowału troche smaku, ale to już sobie każdy doprawił na talerzu. Z sosem czosnkowym na pewno będzie jeszcze lepsze tmrc_emoticons.;)  tmrc_emoticons.8)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawe czy wyszłoby gdyby

    Zgłoszony przez DorotaKa na lipca 21, 2015 at 00:37.

    Ciekawe czy wyszłoby gdyby zamiast mąki pszennej do tarty użyć mąkę żytnią.../ czy ktoś próbował

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ale miło mi się czyta takie

    Zgłoszony przez anetawilczewska na maja 7, 2015 at 14:57.

    ale miło mi się czyta takie komentarze! tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tarta przepyszna :)  robię ją

    Zgłoszony przez anka0209 na maja 7, 2015 at 14:43.

    Tarta przepyszna tmrc_emoticons.)  robię ją bardzo często. Smakuje bardzo na ciepło jak i na zimno - tmrc_emoticons.8)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna! Tarta

    Zgłoszony przez Roksana na maja 7, 2015 at 13:59.

    Przepyszna! Tarta rewelacyjna, zrobiłam do niej sos czosnkowy tak jak zostało napisane we wskazówkach -palce lizać  tmrc_emoticons.) Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super, cieszę się czekam na

    Zgłoszony przez anetawilczewska na lutego 22, 2015 at 22:31.

    super, cieszę się

    czekam na jakieś propozycje zmian tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tarta bardzo smaczna i na

    Zgłoszony przez Maliniak na lutego 20, 2015 at 20:29.

    Tarta bardzo smaczna i na ciepło i na zimno. Będzie często u mnie gościć.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • to wersja piątkowa -

    Zgłoszony przez anetawilczewska na lutego 11, 2015 at 14:18.

    to wersja piątkowa - 'lajt'

    dlatyego bez mięsa tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszna na ciepło i na zimno

    Zgłoszony przez Psotka69 na lutego 11, 2015 at 14:12.

    pyszna na ciepło i na zimno dodałam jeszcze podsmażonego kurczaka bo u mnie większość to mięsożercy  tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cieszę się mam nadzieje, że

    Zgłoszony przez anetawilczewska na lutego 10, 2015 at 22:02.

    cieszę się tmrc_emoticons.)

    mam nadzieje, że smakowało tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam w TM31 spokojnie

    Zgłoszony przez Psotka69 na lutego 10, 2015 at 15:09.

    Zrobiłam w TM31 spokojnie wszystko się miesci  Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze